Składniki:
- 30 dkg kurek,
- 1/2 kostki masła,
- cebula 5 szt.,
- główka czosnku,
- śmietana 32%,
- 2 bulion (kostki ros.).
Jak przyrządzić?
Pokrojoną cebulę w kostkę dusimy na maśle aż bedzie mięka, dolewamy bulionu, przegotowujemy!Przelewamy całość do głębszego naczynia i miksujemy duszoną cebule z bulionem... Nastepnie przesmażamy przebrane wczesniej kurki oczywiscie na maśle i łączymy w całość.Do calosci dodajemy spażoną smietane i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz maggie. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15-20 min, aż odparuje woda z bulionu i sos zgęstnieje...
Jak podawać?
Sos ten można podać do gotowanego łososia w dzwonkach na platerach i w sosjerkach.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Łasuch |