Sos mięsno-warzywny (z polem do popisu) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- olej z pestek winogron
- ok. 4 duże zżbki czosnku
- 1 duża czerwona cebula
- 1 mała cukinia
- 1/2 do 1 papryki najlepiej czerwonej
- ok 1/2kg pomidorów zmiksowanych albo krojonych
(można też samemu pokroić po sparzeniu i zdjęciu skórki - w ostateczności można dodać/mieszać z sosem - nie sokiem! - pomidorowym)
zioło (najlepiej swieże):
- bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, pieprz kolorowy (swieżo mielony!)
- inne (i jeszcze inne) zioła wg uznania:
mieszanka ziołowa do drobiu, przyprawa do mięsa mielonego, estragon itp, itd...
- ok 30dkg mięsa mielonego z indyka

opcje (wskazane - razem lub osobno):
- seler naciowy (w porownywalnej proporcji do pozostałych warzyw)
- kabaczek (lepiej próbować mając już jakieś doświadczenie)
- ser żółty (najlepiej parmezan) starty drobno
1/2 szklanki wina lub 1/2 puszki piwa
- ajvar - do dwóch lyżek dla smaku
- oliwki posiekane zielone i/lub czarne
- sok wielowarzywny - pół szklanki
- natka pietruszki (pycha)

Jak przyrządzić?

Przygotowac patelnie na mięso i garnek na sosNa rozgrzany garnek wlewamy olej tak aby dobrze zakryc dno i jeszcze troche (olej z pestek winogron jest tak zdrowy jak oliwa)Po pół minucue czosnek (3 ząbki) wrzucić drobno posiekany lub wycisnąć.Zaraz potem wrzucić posiekaną na cienkie plasterki (a wczesniej przynajmniej na ćwiartki) cebulęZmiejszyć ogień, czekać aż cebula się zeszkli mieszając co jakiś czas (zawsze zwracać uwage aby nic nie przywierało do dna - w razie potrzeby zmniejszać jeszcze ogień)W tym czasie możemy pociąć cukinie - na półcentymetrowe plasterki (grubsza wcześniej na pół lub ćwiartki)Dalej odstępy/kolejność dodawania warzyw zależy od tego które chcemy mieć miękkie, a które bardziej krucheWrzucamy cukinie, dodajemy przypraw, od tej pory przykrywamy garnek, mieszamy co jakiś czas ok 5-10 min Dobrze rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, po pół minucie, wrzucamy czosnek najlepiej rozmażdzony i zaraz dodajemy mięso, które dobrze rozdrabniamy i obtaczamy w gorącym tłuszczuDodajemy sporo zmielonego pieprzu i przyprawy do mięsa, po 5-10 minutach możemy dolać wina lub piwa, w międzyczasie zmniejszamy ogieńW tym czasie tniemy paprykę na centymetrowe paski, seler naciowy na półcentymetrowe plasterki (seler naciowy jest dosyc twardy, mozna go dodac zaraz po cukinii)Mięso dalej na małym ogniu podsmażamy kolejne 15 min, dodając wino lub piwo trzeba będzie poczekać aż odparuje wodaDodajemy resztę warzyw do garnka, miksujemy lub tniemy pomidory i rownież dodajemyPrzed wrzuceniem mięsa do garnka możemy spróbować sos i ew doprawić wg gustu. dodajemy ew. sok wielowarzywnyDodajemy mięso, mieszamy ew. odkrywajac pokrywke w celu odparowania nadmiaru wody, która będzie się zbierać na wierzchu. po 5-10 min zmniejszamy ogień na bardzo mały i mieszamy co jakiś czas 10-20min

Uwagi:

Wwaga - sos będzie miał bardziej wyrazisty smak następnego dnia (po ostygnieciu wkładamy przykryty garnek do lodówki)Podając od razu i wiedząc ile mamy czasu, pod koniec gotujemy makaron al dente (albo ryż - z dodatkiem curry)Podajemy z sosem i startym serem na wierzchu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Porcje3-5
Autorciekawy

Sos mięsno-warzywny (z polem do popisu): Podobne przepisy

Sos mięsno-warzywny (z polem do popisu): wypróbuj również

3 proste przepisy na domowy sos do sałatek

... Jesteś miłośniczką zdrowych sałatek warzywnych, a w twojej szafce kuchennej można znaleźć pokaźny wybór gotowych sosów? Uważaj, to źródło niekorzystnych dla zdrowia substancji konserwujących. Zamiast tego możesz w prosty sposób samodzielnie ...

dawno temu

Przepisy na lasagne

... To makaronowe danie jest jedną ze sztandarowych potraw kuchni włoskiej. Duże, prostokątne płaty przekładane farszem warzywnym lub mięsnym i zalewane pysznym sosem sprawiają, że nie sposób ... się im oprzeć. Przygotowywana w piekarniku lasagne ...

dawno temu

Czy słyszałaś o diecie warzywnej?

... Dieta warzywna kojarzona jest głównie z dietą wegetariańską lub dietą wegańską. Jednak dieta wegetariańska jest, ściśle mówiąc, dietą bezmięsną. Tymczasem dieta warzywna zakłada jedzenie głównie ... warzyw i owoców. Istnieją różne odmiany tego ...

dawno temu

Tak tańczą ROSYJSKIE MISTRZYNIE pole dance

... Rosyjskie mistrzynie pole dance pokazały swoje umiejętności podczas pierwszej w historii... konferencji Rosyjskiego Stowarzyszenia Klubów ze Striptizem. ... Rosyjskie mistrzynie pole dance pokazały swoje umiejętności podczas pierwszej w ...

dawno temu

Risotto z warzywami

... Pyszna włoska potrawa powinna gościć na naszych talerzach jak najczęściej. Dlaczego? Ryż (zwłaszcza ten brązowy) ma moc składników odżywczych i nie powoduje tycia, zaś warzywno-mięsne dodatki, jakie ... możemy do niego dodawać, dają nam naprawdę ...

dawno temu

Sos do spaghetti i sos do ryżu - dwa w jednym

... Oto przepis, który pozwoli ci upiec dwie potrawy przy jednym sosie. Niezależnie od tego, czy lubisz ryż, czy też przepadasz za makaronem, możesz wykorzystać podaną tu recepturę. Nic w tym trudnego ... właśnie sos do makaronu czy sos do ryżu, ...

dawno temu

Pole Dance. Taniec na rurze podbija serca Polek

... Pole Dance, potocznie nazywany tańcem na rurze, cieszy się coraz większą popularnością wśród Polek. Od jakiegoś czasu rzadziej kojarzony jest już z nocnym klubem, a doceniany za kształtowanie mięśni ciała, rzeźbienie sylwetki oraz poprawę ...

dawno temu

Sos pomidorowy do makaronu

...    Idealny do pizzy i jeszcze lepszy do spaghetti Napoli. Taki właśnie jest sos pomidorowy. Wyrazisty smak sprawia, że można go także wykorzystać jako dodatek do gołąbków, tortilli, burritos, warzyw, pulpetów mięsnych czy w postaci dipu do ...

dawno temu

Sok warzywny

... Dziś przepis na sok warzywny. Ten smaczny i pożywny sok bywa przydatny w przeziębieniach i grypie, gdy zapotrzebowanie organizmu na witaminy i minerały jest większe, a apetyt nie dopisuje. Jak go przyrządzić? ... Dziś przepis na sok warzywny. ...

dawno temu

Sos do ryżu - smaczny i szybki

... Warto znać przepis na dobry sos do ryżu, bo to doskonały pomysł na szybki obiad. W tym przypadku naprawdę nie stracisz wiele czasu. Przygotujesz danie zanim ryż zdąży się ugotować. Sprawdź jak łatwo jest stworzyć coś pysznego. ... olej, a ...

dawno temu

Sos paprykowy - przepis

...   Będzie świetnym dodatkiem do mięsnych bitek oraz pieczonej polędwicy. Podany z ryżem nadaje potrawom wyrazistego smaku. Jak zrobić sos paprykowy? Przepis jest niezwykle prosty i nie zajmuje dużo ... Będzie świetnym dodatkiem do mięsnych bitek ...

dawno temu

Sałatka warzywna - pyszne danie wegetariańskie

... Sałatka warzywna to świetna potrawa dla wszystkich, którzy nie lubią mięsa lub po prostu nie mają na nie ochoty. To danie wegetariańskie jest naprawdę smaczne i dodatkowo ładnie wygląda, ponieważ ... To przecież sałatka warzywna, obierz więc ...

dawno temu

Sos sezamowy

... w kuchni, a to wielka szkoda. Sos przyrządzony na bazie ziaren sezamu nadaje się bowiem zarówno jako dodatek do mięs, jak i świetnie się spełnia w przypadku nadania aromatycznego smaku warzywnym sałatkom. Jak go wykonać? Oto krótki przepis. ... ...

dawno temu

Co na skurcze mięśni?

... Bolesne skurcze mięśni mogą dopaść nas zarówno po intensywnym treningu, jak i wyrwać ze spokojnego snu. Łydki, to miejsca, gdzie skurcze występują najczęściej. Jak wygląda pierwsza pomoc w przypadku kurczy mięśni? ... Bolesne skurcze mięśni mogą ...

dawno temu

Ostry sos pomidorowy - do pizzy, do naleśników itd.

... Ostry sos pomidorowy przyda się zawsze. Możesz polać nim naleśniki z mięsnym nadzieniem lub pizzę. Doda wyrazu twoim ulubionym potrawom, orzeźwi cię, obudzi, przyspieszy przemianę materii. Oto co musisz zrobić, by takie cudo pojawiło się na ...

dawno temu

Pole dance - gracja, gibkość i siła

... Bez wątpienia jedna z najbardziej widowiskowych dziedzin sportu. Skutecznie wysmukla ciało, dodaje pewności siebie i zapewnia ruchy pełne gracji. Wymaga zaangażowania różnych partii mięśni i dobrej ... kondycji. Co to takiego? Pole dance - ...

dawno temu

Zapiekanka mięsna, czy rybna? Co wolisz?

...   Niech żałują wszyscy Ci, którzy nie mają piekarnika. Zima to czas zapiekanek - chrupiących, pachnących, kuszących i aromatycznych. Zapiekanki ziemniaczane, warzywne, mięsne, rybne, tarty ... ? Poniżej znajdziecie przykłady. Przepraszam za tak ...

dawno temu

Koktajle warzywne

... Jeśli chcesz za pomocą jednego posiłku dostarczyć organizmowi solidnego zastrzyku witamin, rozwiązaniem jest przygotowanie pożywnego drinka warzywnego. Choć takie koktajle cechuje nieco gorszy smak ... jest także wkomponowanie do drinka kiełków ...

dawno temu

Jak zrobić kotlety warzywne?

... Kotlety warzywne zamiast schabowego albo mielonych, co ty na to? Pięknie pachną, są zdrowe i lekkie. Wszyscy wegetarianie będą zachwyceni, ale nie tylko oni. Twoje dziecko, które nie chce brać warzyw ... posiekaj. Krok 2 Do warzyw wbij jajko i ...

dawno temu

Przepis na sos czosnkowy do pizzy

... Dla tych, którzy lubią aromatyczne, ale niezbyt ostre smaki jest łagodny, lekko kremowy sos czosnkowy. Do jakich potraw pasuje? Jak się robi sos czosnkowy? Zdradzamy sekret jego receptury i wachlarz jego zastosowań. Jak brzmi przepis na sos ...

dawno temu

Powiązane Tematy