Składniki:
- olej z pestek winogron
- ok. 4 duże zżbki czosnku
- 1 duża czerwona cebula
- 1 mała cukinia
- 1/2 do 1 papryki najlepiej czerwonej
- ok 1/2kg pomidorów zmiksowanych albo krojonych
(można też samemu pokroić po sparzeniu i zdjęciu skórki - w ostateczności można dodać/mieszać z sosem - nie sokiem! - pomidorowym)
zioło (najlepiej swieże):
- bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, pieprz kolorowy (swieżo mielony!)
- inne (i jeszcze inne) zioła wg uznania:
mieszanka ziołowa do drobiu, przyprawa do mięsa mielonego, estragon itp, itd...
- ok 30dkg mięsa mielonego z indyka
opcje (wskazane - razem lub osobno):
- seler naciowy (w porownywalnej proporcji do pozostałych warzyw)
- kabaczek (lepiej próbować mając już jakieś doświadczenie)
- ser żółty (najlepiej parmezan) starty drobno
1/2 szklanki wina lub 1/2 puszki piwa
- ajvar - do dwóch lyżek dla smaku
- oliwki posiekane zielone i/lub czarne
- sok wielowarzywny - pół szklanki
- natka pietruszki (pycha)
Jak przyrządzić?
Przygotowac patelnie na mięso i garnek na sosNa rozgrzany garnek wlewamy olej tak aby dobrze zakryc dno i jeszcze troche (olej z pestek winogron jest tak zdrowy jak oliwa)Po pół minucue czosnek (3 ząbki) wrzucić drobno posiekany lub wycisnąć.Zaraz potem wrzucić posiekaną na cienkie plasterki (a wczesniej przynajmniej na ćwiartki) cebulęZmiejszyć ogień, czekać aż cebula się zeszkli mieszając co jakiś czas (zawsze zwracać uwage aby nic nie przywierało do dna - w razie potrzeby zmniejszać jeszcze ogień)W tym czasie możemy pociąć cukinie - na półcentymetrowe plasterki (grubsza wcześniej na pół lub ćwiartki)Dalej odstępy/kolejność dodawania warzyw zależy od tego które chcemy mieć miękkie, a które bardziej krucheWrzucamy cukinie, dodajemy przypraw, od tej pory przykrywamy garnek, mieszamy co jakiś czas ok 5-10 min Dobrze rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, po pół minucie, wrzucamy czosnek najlepiej rozmażdzony i zaraz dodajemy mięso, które dobrze rozdrabniamy i obtaczamy w gorącym tłuszczuDodajemy sporo zmielonego pieprzu i przyprawy do mięsa, po 5-10 minutach możemy dolać wina lub piwa, w międzyczasie zmniejszamy ogieńW tym czasie tniemy paprykę na centymetrowe paski, seler naciowy na półcentymetrowe plasterki (seler naciowy jest dosyc twardy, mozna go dodac zaraz po cukinii)Mięso dalej na małym ogniu podsmażamy kolejne 15 min, dodając wino lub piwo trzeba będzie poczekać aż odparuje wodaDodajemy resztę warzyw do garnka, miksujemy lub tniemy pomidory i rownież dodajemyPrzed wrzuceniem mięsa do garnka możemy spróbować sos i ew doprawić wg gustu. dodajemy ew. sok wielowarzywnyDodajemy mięso, mieszamy ew. odkrywajac pokrywke w celu odparowania nadmiaru wody, która będzie się zbierać na wierzchu. po 5-10 min zmniejszamy ogień na bardzo mały i mieszamy co jakiś czas 10-20min
Uwagi:
Wwaga - sos będzie miał bardziej wyrazisty smak następnego dnia (po ostygnieciu wkładamy przykryty garnek do lodówki)Podając od razu i wiedząc ile mamy czasu, pod koniec gotujemy makaron al dente (albo ryż - z dodatkiem curry)Podajemy z sosem i startym serem na wierzchu.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-5 |
Autor | ciekawy |