Składniki:
ziemniaki, boczek (najlepiej wędzony), cebula, sól, pieprz, majeranek
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry ok 3-4 mm, kroimy boczek, cebulę na plastry,układamy w naczyniu żaroodpornym warstwy: trochę boczku na dnie, ziemniaki, cebula, boczek, majeranek, warstwy solimy i pieprzymy (oprócz boczku. Warstwy powtarzamy, układamy niegrubo. Przykrywamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 220 C ok. 1 godz.
Jak podawać?
np. z mlekiem
Uwagi:
Można ziemniaki podgotować w mundurkach ok 7-10 min. przelać zimną wodą. Można dodawać inne mięso lub wędliny.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 160 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia/wysoka |
Autor | mika |