Składniki:
Na ciasto:
- 25 dkg mąki
- 15 dkg cukru pudru
- 2 żółtka
- 12 dsg margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę makową:
- puszka masy makowej z bakaliami 850 gram
- 2 białka
Na masę orzechową:
- 15 dkg mielonych orzechów włoskich
- 125 ml mleka
- 20 dag cukru kryształowego
- 20 dag masła
Na polewę czekoladową:
- 1/4 szklanki mleka
- 15 dag cukru
- 1 łyżka kakao
- 5 dag masła
Jak przyrządzić?
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, masło, proszek do pieczenia wymieszać dokładnie nożem, następnie dodać żółtka i cukier. Wszystko wymieszać i zarobić ciasto. Gotowe wstawić do zamrażalnika na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 C, blachę o wymiarach 38x24cm wyłozyć papierem a następnie rozwałkować schłodzone ciasto. Upiec kruchy spód.
Przygotowaie masy makowej:
Ubić pianę z białek a następnie doadać do masy makowej delikatnie mieszając.Przygotowanie masy orzechowej:Mleko, zmielone orzechy i cukier zagotować w rondelku na małym ogniu do chwili aż zgęstnieje i dokładnie się cukier rozpuści.Odstawić do schłodzenia. Masło utrzeć i połączyć z ostudzoną masa orzechową.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
W rondelku zagotować mleko z cukrem, kakao i masłem.
Na upieczony kruchy spód nałożyć masę makową, na to masę orzechową a na wierzch polewę.Dodatkowo można ciasto udekorować kawałkami orzechów włoskich.
Uwagi:
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | julka8 |