Składniki:
- skrzydełka z kurczaka 10 sztuk
- farsz (1/2 kg mielonego, bułka sucha, jajko, sól, pieprz, cebulka) jak do mielonych kotletów
- jajko
- panierka(pół na pół bułka tarta i płatki kukurydziane-rozdrobnione)
- wykałaczki
Jak przyrządzić?
Skrzydełka umyć, osuszyć, następnie wydrylować pierwszą kostkę (największą), ostrożnie rozepchnąć skrzydełko palcami wewnątrz, aby nie uszkodzić skórki i nałożyć do środka przygotowanego farszu, spiąć wykałaczką. Białkiem z jajka posmarować przygotowane skrzydełka i obtoczyć w panierce. Na wierzchu można posypać wegetą, papryką bądź innymi przyprawami wedle uznania. Piec w piekarniku w temp. 180-200 stopni do zrumienienia na złoty kolor, można polewać w trakcie pieczenia ociekającym sosem, w razie potrzeby można przekręcać.
Potrzebne przybory:
ostry nóż, piekarnik i chęci
Jak podawać?
wedle uznania, jak komu pasuje: ziemniaki, bigos, pieczywo itd.
Uwagi:
Farsz do skrzydełek doprawiamy bardziej niż do kotletów mielonych.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 5-10 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | BeerDrinken |