Składniki:
1 kg kapusty kiszonej, 3 cebule, 15 dkg boczku wędzonego, 50 dkg kiełbasy, 1 szkl. ryżu, 1 szkl. kwaśnej gęstej śmietany, 1 szkl. rosołu, łyżka masła, łyżeczka ostrej mielonej papryki
Jak przyrządzić?
Kapuste przepłukać, odsączyć, posiekać, włożyć do rondla z pokrojonym w kostkę boczkiem, zalać rosołem i ugotować. Ryż ugotować na sypko. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, wymieszać z kapustą. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, układać warstwami: ryż, pokrojoną w kostkę kiełbasę i kapustę. posypać solą i papryką, zalać śmietaną i zapiekać ok. godziny.
Jak podawać?
Świetnie smakuje odgrzewany na drugi dzień.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Autor | Milla |