Składniki:
0,5 kg mąki, 1 margaryna, 6 dag drożdzy, 1 mały cukier waniliowy, marmolada
Jak przyrządzić?
Ciasto zagnieść z margaryną i cukrem waniliowym(margaryny nie rozpuszczać tylko w kostce rozgnieść z mąką i cukrem).
Podczas zagniatania dodać wyrośnięte drożdze(do garnka wlewamy trochę wody, trochę cukru i szczyptę soli. Drożdze zostawiamy w ciepłym miejscu aż wyrosną.
Gdy już mamy ciasto wkładamy je do garnka z zimną wodą tak żeby woda przykryła ciasto. Jak ciasto wypłynie na wierzch - cienko rozwałkować, kroić w kwadraty, na wierzch marmolada i zwijamy na pół; potem piec aż się zrumieni.Ja przed pieczeniem smaruje żułtkiem i posypuje cukrem fajnie wygląda po upieczeniu
Uwagi:
Dobre ciacho do kawy i nie tylko.
Życze smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | jarek |