Składniki:
- 2 łyżki kakao
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jaja
- kostka margaryny
- pól torebki proszku do pieczenia
- aromat (najlepiej waniliowy)
- dżem
Jak przyrządzić?
Do miski wsypać mąkę, dodać margarynę i dobrze zagnieść oba składniki. Następnie dodać 4 żółtka, łyżkę cukru, aromat i proszek do pieczenia. Wszystko zagnieść na ciasto i podzielić na 3 części:
1) Do jednej z części dodać kakao i włożyć do zamrażalnika
2) Drugą część zostawić w spokoju i włożyć do zamrażalnika tak jak tę część ciasta z kakao
3) Trzecią część rozwałkować i wyłożyć na blachę
Na rozwałkowane ciasto rozsmarować słoiczek dżemu, na dżem zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciemne ciasto. Na to położyć pianę ubitą z 4 białek ze szklanką cukru. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto.Piec w piekarniku 45- 5z minut w temp. 170-180 stopni (ja zazwyczaj w tej temp. piekę ciasta)no i wszystko:)smacznego:)
Uwagi:
Najbardziej lubię dżem śliwkowy albo porzeczkowy, ale tak ogólnie to chyba wszystko jedno.
Ciasta w zamrażalniku trzymać tak długo aż będą w miarę twarde i będzie się dało zetrzeć je na tarce
A to jest moje ulubione ciasto z dzieciństwa i nie moge się obyć bez niego na święta :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | a bo ja wiem? :) |
Autor | anette |