Składniki:
Upiec biszkopt i przedzielic go na pół, przekładając go masą orzechową.
Masa orzechowa:
- 20 dag orzechów mielonych
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 margaryna
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 1/2 galaretki cytrynowej
Jak przyrządzić?
Mleko wraz z cukrem i orzechami gotujemy na małym ogniu tak aby się nie przypaliło, mieszając ok. 5-7 min. Ostudzić. Zimną masę orzechową zmiksować z margaryną i przełożyć do środka. Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach i włożyć do garnka z 2 łyżkami cukru, uprażyć tak aby były miękkie i odparował sok. Następnie wsypać galaretkę, dobrze wymieszać i ochłodzone jabłka wyłozyć na wierzch ciasta. Rozsmarować i włożyć do lodówki aby stężało.
Jak podawać?
Z uśmiechem na ustach :)
Uwagi:
Ja osobiście blaty nasączam wodą zmieszaną z sokiem z cytryny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | czarna_07 |