Sk艂adniki:
susz grzybowy, zakwas na zurek (im gestszy tym lepszy - mozna tez zrobic samemu: maka zytnia+woda+czosnek i postawic w cieplym miejscu zeby sie zakisilo), kwasna smietana, sol, czosnek.
Jak przyrz膮dzi膰?
Susz grzybowy wrzucamy do wody, okolo 1- 1,5 szklanki wody na grasc suszu - nie wolno za bardzo rozwadniac wywaru. Wode z suszem zagotowac, zostawic przez kilka minut na wolnym ogniu zeby grzyby puscily sok i odstawic zeby wywarl ostygl i naciagnal, najlepiej na okolo 1 dobe.Delikatnie wyciagnac grzyby - beda na uszka :D - tak zeby nie zmacic wywaru - zlac wywar do innego garnka, pozostawiajac na dole niejadlane resztki wyplukane z suszu - np. piasek :P. Garnek z wywarem postawic na ogniu i poczekac az woda zacznie sie gotowac. Dokladnie wymieszac zakwas na zurek- ma osad, ktory trzeba zamieszac bo beda grudki :P i mieszajac ciagle, wlewac zurek do wywaru. Zurek powinien zagescic wywar na tyle zeby barszcz lekko sie "ciagnal", jezeli jest za bardzo wodnisty to mozna go zagescic maka wymieszana z woda albo ze smietana, ale trzeba uwazac na grudki- najepiej robic to przez sitko. Najlepiej dodac troche wiecej zakwasu.Wywar posolic do smaku. Jezeli jest lekko gorzkawy nalezy go rozcienczyc- nalepiej przegotowana woda. Doprawic barszcz smietana (jezeli ktos nie ma wprawy w gotowaniu moze zagrzac smietane dodajac kilka lyzek cieplego wywaru zeby sie nie sciela w garnku), wrzucic okolo 5-6 zabkow czosnku- im wiecej tym lepiej :D i przykryc. Po okolo godzinie jest gotowy do podawania z uszkami, a im wiecej razy odgrzewany, tym lepszy.
Potrzebne przybory:
garnek, sitko, drewniana lyzka, sprezynka do mieszania wywaru z zakwasem.
Jak podawa膰?
z uszkami na goraco :D
Uwagi:
Ciezko podac mi wlasciwe proporcje, bo zaleza one od tego ile jest suszu i jakiej jest on jakosci, a to co roku sie zmienia. :) W odroznieniu od czerwonego barszczu, grzybowy jest na poludniu uwazany za typowo polska potrawe i czerwony barszcz na Wigilie w moich okolicach jedza wlasciwie tylko rodziny z pochodzeniem ukrainskim. Bylam zdziwiona ze tutaj, w Warszawie, jest on tak popularny na Wigilie i ludzie mysla ze na poludniu jemy uszka z zupa grzybowa- haha! :D Dla wszystkich ktorzy lubia uszka- u mnie tym daniem zaczynamy Wigilie ;)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | Zalezy od ilosci suszu |
Kaloryczno艣膰 | niska |
Autor | Bessy |