Składniki:
- 40 dag karkówki wieprzowej
- 3 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 1,5 kg ziemniaków
- 1-2 łyżki smalcu lub masła
- sól, pieprz, kminek
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki octu
- 1-2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
Jak przyrządzić?
Mięso umyć, ususzyć, pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Cebule obrać i pokroić w kawałki. Ząbki czosnku przecisnąć przez prasę lub drobniutko posiekać. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w grubą kostkę. W dużym, najlepiej żeliwnym rondlu rozgrzać smalec, na silnym ogniu obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać czosnek i cebule, smażyć razem przez 2-3 minuty, przyprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem, papryką, dodać ocet, wymieszać. Dodać ziemniaki, zalać dwoma szklankami wody lub lekkiego bulionu warzywnego, rondel przykryć. Dusić 15 minut na małym ogniu. Wlać jeszcze jedną szklankę wody, dusić około 15 minut pod przykryciem. Do sosu można też dodać kilka łyżek leczo (ze słoika), przecieru pomidorowego. W takim wypadku warto pół szklanki wody zastąpić czerwonym wytrawnym winem. Jeśli trzeba, sos zagęścić odrobiną mąki. Na koniec gulasz doprawić do smaku i wymieszać z kwaśną śmietaną. Nakładać do miseczek, posypać posiekaną natką pietruszki i szczyptą sproszkowanej słodkiej papryki, podawać natychmiast.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | KaMiL&oLkA |