Składniki:
1 kg kapusty kiszonej, 1 kg pieczarek, 1 kostka masła, przyprawy do dań z kapusty (kotanyi)
Jak przyrządzić?
Jeżeli kapusta kiszona jest zakwaśna (przelać ciepłą wodą), następnie włożyć kapustę do garnka, zalać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem około 20 min. W tym czasie umyć i pokroić pieczarki na większe kawałki i wrzucić do garnka z kapustą, następnie dodać kostkę masła i wszystko razem dusić z 15 minut, na koniec dodać z 2 lub 3 łyżki przyprawy do dań z kapusty. Pod przykryciem dusić z 10 minut. Smacznego. Pychota.
Potrzebne przybory:
garnek - około 3 litry, deska do krojenia, ostry nóż do warzyw, łyżka. Kuchenka gaz. lub elektryczna. Dobre chęci, bo pychota przewspaniała
Jak podawać?
Na ciepło
Uwagi:
Mój partner , który uwielbia mięso w każdej postaci zajada się tym dietetycznym bigosem .Cena potrawy znienia się w zależności od ceny pieczarek za 1 kg
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 9 zł |
Autor | Kasia |