Maślany bigos - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej, 1 kg pieczarek, 1 kostka masła, przyprawy do dań z kapusty (kotanyi)

Jak przyrządzić?

Jeżeli kapusta kiszona jest zakwaśna (przelać ciepłą wodą), następnie włożyć kapustę do garnka, zalać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem około 20 min. W tym czasie umyć i pokroić pieczarki na większe kawałki i wrzucić do garnka z kapustą, następnie dodać kostkę masła i wszystko razem dusić z 15 minut, na koniec dodać z 2 lub 3 łyżki przyprawy do dań z kapusty. Pod przykryciem dusić z 10 minut. Smacznego. Pychota.

Potrzebne przybory:

garnek - około 3 litry, deska do krojenia, ostry nóż do warzyw, łyżka. Kuchenka gaz. lub elektryczna. Dobre chęci, bo pychota przewspaniała

Jak podawać?

Na ciepło

Uwagi:

Mój partner , który uwielbia mięso w każdej postaci zajada się tym dietetycznym bigosem .Cena potrawy znienia się w zależności od ceny pieczarek za 1 kg

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt9 zł
AutorKasia

Maślany bigos: Podobne przepisy

Maślany bigos: wypróbuj również

Ciasteczka maślane

... do następnego razu. Warto zatem wybierać przekąski posiadające niezwykły smak. Jedną z nich niewątpliwie są ciasteczka maślane, które od razu poprawią nam humor i sprawią prawdziwą kulinarną rozkosz. I chociaż ... z łatwością możemy je kupić w ...

dawno temu

Ukłon w stronę tradycji – bigos po staropolsku

...     Na pewno każdy z nas ma jakiś swój wypróbowany przepis na bigos. Tą tradycyjnę polską potrawę, kochamy za wyrazisty sak. W zależnosci od gustów dodajemy do niego składniki, które lubimy ... , aby dopasować go do kulinarnych potrzeb naszego ...

dawno temu

Przepis na bigos - bardzo szybki

... Masz ochotę na danie z kapusty, ale obawiasz się, że jego przygotowanie zajmie ci bardzo dużo czasu. Twoje obawy są niepotrzebne. Przepis na bigos wcale nie jest tak skomplikowany, jakby się mogło wydawać, przynajmniej nie na taki bigos. Sama ...

dawno temu

Jak zrobić bigos, pyszny bigos?

... Nadszedł weekend. W końcu masz czas, by ugotować sobie i bliskim pyszny obiad. Nie masz pojęcia co dzisiaj zrobić? A może doskonały bigos? Smaczna kapusta świeża i kiszona, kiełbasa, cebula, czerwone ... pyszny bigos, musisz dodać posiekaną ...

dawno temu

Olejek z awokado

... Awokado z impetem wkroczyło na nasze stoły wraz z rosnącą popularnością obcych kuchni i smaków z dalekich krajów. Wraz z naszym podniebieniem owoc o ciemnozielonej skórce i maślanym, żółtawym miąższu podbił również sklepowe półki z kosmetykami. ...

dawno temu

Niezdrów jak ryba. Które można jeść bez strachu?

... do naszego organizmu. Nie polecana jest też ryba maślana, która zawiera dużo kwasu oleinowego – składnika niestrawnych i nieprzyswajalnych przez człowieka estrów woskowych (wchodzą w skład wydzieliny gruczołów ...

dawno temu

Przepis na herbatniki

... , herbatniki maślane albo herbatniki w czekoladzie. Jak zrobić herbatniki?Do przygotowania herbatników będziesz potrzebowała: 2 szklanek mąki,1 łyżeczki proszku do pieczenia,4 łyżek masła,¾ szklanki mleka ...

dawno temu

Suszone grzyby

... niż spacer po lesie i zbieranie jego darów, którego wspomnieniem może być gotowanie suszonych grzybów zimą i dodawanie ich do świątecznego bigosu? ... niż spacer po lesie i zbieranie jego darów, którego wspomnieniem może być gotowanie suszonych ...

dawno temu

Kapusta - zdrowie na talerzu

... , zwłaszcza pod koniec zimy, kiedy pozostaje jednym z ostatnich naturalnych źródeł witamin. Istnieje tak wiele odmian kapusty, że nie powinnaś mieć problemu z wymyśleniem potrawy. Zamiast zamieniać kapustę w bigos, pokuś się o coś egzotycznego. ...

dawno temu

Facet nie śrubka

... Znam chłopaka, z którym mogłabym być. Robią mi się do niego maślane oczy. On twierdzi, że jest „traumatyczny”, nikomu nie przyniesie szczęścia, jest alkoholikiem. Rzucały go podobno wszystkie ... Droga Cegło! Znam chłopaka, z którym mogłabym ...

dawno temu

Liść laurowy

... Liść laurowy to chyba jedna z najbardziej popularnych przypraw, jakie stosuje się na całym świecie. Możemy znaleźć ją w pysznej i kolorowej pomidorówce, świątecznym bigosie czy w dopiero zebranych ... wyrazistości i charakteru. Jakie jest ...

dawno temu

Kilka pyszności z awokado

... W niektórych krajach owoc awokado nazywany jest "owocem maślanym", ze względu na dużą zawartość tłuszczów. Z tego też powodu, a także ze względu na dużą zawartość białka, owoc stanowił namiastkę ...

dawno temu

Kitfo - potrawa ślubna z Etiopii

... W Polsce, na tradycyjnym weselu nie może zabraknąć rosołu oraz bigosu. I choć nowoczesne uroczystości ślubne stawiają na wykwintne i nie mające nic wspólnego z kuchnią polską dania ...

dawno temu

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

... mięsa, a zwłaszcza wołowina i wieprzowina. Gdyby tak zamiast flagi pokazać światu naszą najbardziej znaną potrawę, to co by to było? Schabowe z bigosem? Pierogi z mięsem? Czy może góralskie oscypki ...

dawno temu

Kuchnia afrykańska

... jest bigos, kotlet schabowy i ziemniaki, tak np. chili znane jest jako podstawa kuchni nigeryjskiej, a kminek jest znakiem rozpoznawczym potraw egipskich. Generalizując, kuchnia afrykańska to przede wszystkim przyprawy i zioła. ... jest bigos, ...

dawno temu

Zupa jabłkowa

... nie lubi albo nie ma przynajmniej cienia sentymentu do jadanych w dzieciństwie zup owocowych. Jeżeli ogarnęła cię nieopisana chęć na zjedzenie czegoś innego niż bigos lub rosół, a pragniesz zadbać przy tym o swoją sylwetkę, zobacz, jak ...

dawno temu

Grzane piwo

... sprawdzają się żeberka z kapustą, zupa grochowa oraz bigos. Okazuje się bowiem, że potrawy te świetnie zaspokajają nasze wysokie zapotrzebowanie energetyczne, a przy tym dostarczają wielu witamin ...

dawno temu

Schab z żurawiną

... nam jeszcze co najmniej kilku tygodni, jednak już teraz możemy przygotować potrawy, korzystając z ich suszonej formy. Obok wędzonych śliwek, bez których żaden bigos nie miałby racji bytu, uwagę zwraca tu żurawina ...

dawno temu

Powiązane Tematy