Składniki:
1 i 3/4 szkl. mąki krupczatki, 20 dag masła, pół szklanki cukru pudru, 3 gotowane żółtka, marmolada lub polewa czekoladowa
Jak przyrządzić?
Żółtka oddzielić od białek, włożyć do gorącej wody - ok 80 st. i trzymać 15 min, następnie przetrzeć przez sitko, ostudzić.Przesiać mąkę na stolnicę, dodać masło, posiekać, następnie dodać cukier i przetarte żółtka, szybko zagnieść ciasto, odstawić na ok. 1 godz. do lodówki, następnie rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i wykrawać małe kółeczka.Piec w temp. ok 220 st. na złoty kolor, po upieczeniu smarować jedno kółeczko marmoladą lub polewą czekoladową i przykryć drugim.Można posypać pudrem.
Uwagi:
Ciasteczka są naprawdę pyszne, bardziej kruche niż normalne dzięki ugotowanym żółtkom.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | benik |