Składniki:
- 1 litr wody
- 2 kostki rosołowe
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- boczek ok. 15 dag
- 2 łyżki oeju lub oliwy
- 4 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- majeranek
- papryka czerwona
- grzanki (kostka)
Jak przyrządzić?
Z wody i rosołków gotujemy wywar. Ziemniaki i marchew trzemy na tarce, tak jak na placki, dodajemy do tego starte ząbki czosnku - mieszamy, dodajac sól i pieprz do smaku. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z olejem - podsmażamy. Do gotującego wywaru dodajemy startą masę i mieszamy, potem boczek z patelni, następnie majeranek i paprykę do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min, często mieszając. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Tarka, miska, garnek
Jak podawać?
Jak zupkę
Uwagi:
Po wlaniu zupy na talerz dodajemy grzanki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Agnes |