Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3 dag drożdży
- 2 dag masła
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka i 1 jajko
- 3 łyżki śmietany
- cukier waniliowy
- łyżka octu lub spirytusu
- olej do smażenia i cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Drożdże utrzeć z cukrem. Pozostałe składniki połączyć z maką, dodać utarte drożdże i zagnieść ciasto jak na pierogi. Następnie rozwałkować je na grubość 1 cm, wycinać szklanką krążki, w środku kazdego zrobić dziurkę kieliszkiem. Zostawić ciastka na godzinę do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu jak pączki, nastepnie posypac cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Ulik |