Składniki:
Ziemniaki surowe, cebula, czosnek, pomidory, ogórki kiszone, ogórek surowy, kiełbasa, boczek wędzony, słonina wędzona. Olej. Pieprz, sól, i inne przyprawy - według upodobań.
Jak przyrządzić?
Składniki pokroić w plastry, średnio grube, czosnek zmiażdżyć. Na dnie dużego garnka ułożyć warstwę słoniny, dość grubo pokrojonej. Na to już według uznania - warstwami nakładamy nasze składniki. Nie zapomnieć, ze warstwa, która nie ma cebuli, powinna mieć czosnek. Na koniec przykrywamy pokrywką i stawiamy na nie największym ogniu. Powinno "pichcić się" około godziny. Można pod koniec podlać małą ilością wody. I odkryć. Potem pozostaje tylko zasiąść przy stole i zajadać się. Doskonale smakuje na grillu, ale musi być odpowienio mniejsza ilość. Nie podaję ilości, bo zależy od możliwości towarzystwa... Moja mama robiła to w garze do gotowania bielizny, ale też turyści schodzili z gór i zawsze byli głodni, i ta rewelacyjna potrawa znikała w mig :)
Potrzebne przybory:
duży garnek, nóż, deska do krojenia, pogoda ducha i pomysłowość w przekładaniu warstw.
Jak podawać?
samą, na dużych talerzach, można dodać ketchupu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | dużo, właśnie na niespodziewany najazd gości |
Autor | Kaśka |