Składniki:
- gotowy spód tortowy lub upieczony cienki biszkopt
- 1 kg bananów
- 25 dag masła
- 3 jajka
- galaretka agrestowa i wiśniowa
- 3 łyżki żelatyny
Jak przyrządzić?
Odłożyć 2 banany, resztę obrać i dokładnie rozgnieść widelcem lub zmiksować. Do utartego z żółtkami masła dodawać po łyżce masy z bananów, a pod koniec ucierania dodać rozpuszczoną w niepełnej szklance wody galaretkę wiśniową (oczywiście wystudzoną). Wszystko dokładnie utrzeć i wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki. Gdy zastygnie na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry odłożone banany i zalać tężejącą galaretką agrestową (również rozpuszczoną w niepełnej szklance wody). Wstawić do lodówki . Białka ubić na sztywno, połączyć z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i wylać na wierzch tortu. Podawać mocno schłodzony.
Uwagi:
Ja osobiście białka ubijam z niewielką ilością cukru pudru, chociaż taki przepis dostałam, że nie ma w nim cukru ale wydaje mi się że piana ubita bez cukru tylko z żelatyną nie będzie dobra, dlatego ja dodaję trochę cukru.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Ulik |