Gulasz z żołądków drobiowych - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

0,5 kg żołąków drobiowych, 1 - 2 pęczki koperku, 0,5 małego kubka kwaśnej śnietany (18%), 2 płaskie łyżki mąki, listek laurowy, 2 - 3 ziarenka ziela angielkiego, Delikat do zup, sól, pieprz

Jak przyrządzić?

Żołądki myjemy, sprawdzamy czy nie ma żółtych kawałków skóry i podobnych "śmieci", wszystkie paskudztwa usuwamy. Mięsko zalewamy wodą, tyle żeby bylo przykryte i stawiamy na ogniu. Po zagotowaniu zbieramy pianę, wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie i 2 łyżeczki Delikatu. Zmniejszamy gaz i gotujemy 2 godziny. Pod koniec gotowania rozrabiamy śmietanę z odrobiną wody i śmietaną, siekamy koperek. Gdy żołądki są już miękkie wlewamy mączno - śmietanową miksturę do mięska, zagotowujemy i sprawdzamy czy nie trzeba dosolić i dopieprzyć. Po doprawieniu wyłączamy gaz, wsypujemy koperek i mieszamy. Smacznego :)

Jak podawać?

Z ziemniaczkami i mizerią :)

Uwagi:

Koperek daję dopiero po wyłączeniu ognia żeby nie stracił swojego pięknego, zielonego koloru, wtedy też aromat jest bardziej intensywny. Delikat oczywiście nie jest niezbędny, też staram sie unikać chemii podczas gotowania. Gulasz można ugotować także na naturalnym drobiowym rosole, będzie jeszcze smaczniejszy. Ja z braku czasu zazwyczaj zastępuję go niestety Delikatem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Autor izolda

Gulasz z żołądków drobiowych: Podobne przepisy

Gulasz z żołądków drobiowych: wypróbuj również

Powiązane Tematy