Składniki:
0,5 kg żołąków drobiowych, 1 - 2 pęczki koperku, 0,5 małego kubka kwaśnej śnietany (18%), 2 płaskie łyżki mąki, listek laurowy, 2 - 3 ziarenka ziela angielkiego, Delikat do zup, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Żołądki myjemy, sprawdzamy czy nie ma żółtych kawałków skóry i podobnych "śmieci", wszystkie paskudztwa usuwamy. Mięsko zalewamy wodą, tyle żeby bylo przykryte i stawiamy na ogniu. Po zagotowaniu zbieramy pianę, wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie i 2 łyżeczki Delikatu. Zmniejszamy gaz i gotujemy 2 godziny. Pod koniec gotowania rozrabiamy śmietanę z odrobiną wody i śmietaną, siekamy koperek. Gdy żołądki są już miękkie wlewamy mączno - śmietanową miksturę do mięska, zagotowujemy i sprawdzamy czy nie trzeba dosolić i dopieprzyć. Po doprawieniu wyłączamy gaz, wsypujemy koperek i mieszamy. Smacznego :)
Jak podawać?
Z ziemniaczkami i mizerią :)
Uwagi:
Koperek daję dopiero po wyłączeniu ognia żeby nie stracił swojego pięknego, zielonego koloru, wtedy też aromat jest bardziej intensywny. Delikat oczywiście nie jest niezbędny, też staram sie unikać chemii podczas gotowania. Gulasz można ugotować także na naturalnym drobiowym rosole, będzie jeszcze smaczniejszy. Ja z braku czasu zazwyczaj zastępuję go niestety Delikatem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | izolda |