Składniki:
Dwa kurczaki ok. 1,5 kg, 4 jajka, bułka tarta (1/3-1/2 szklanki), mleko (do namoczenia bułki), czosnek (2-4 ząbki-według uznania), goździki, sól
Jak przyrządzić?
Zdejmij skórę z kurczaków (natnij udka przy stawach, skrzydełka odetnij przy drugim stawie, odetnij kuperek; następnie ręką oddziel skórę od całości). Po zdjęciu skór posol je trochę od środka. Mięso odetnij od kości i zmiel, używając grubszego sitka. Piersi zostaw do innego dania, do rolady weź tylko polędwiczki (chyba tak to się nazywa?). Dodaj ugotowane na twardo i zmielone jajka oraz namoczoną w mleku bułkę. Przeciśnij czosnek, dodaj goździki (możesz zmielić je w starym młynku do kawy i przesiej przez sitko). Wszystko wyrób jak na mielone. Następnie mięso umieść w skórze (wystające części skóry wciśnij do środka; możesz użyć obu skór) formując jak roladę. Całość owiń w zwilżoną i nasmarowaną masłem sciereczką (wystarczy posmarować tyle, ile styka się z mięsem). Gotuj na parze przez ok 1 godz. od momentu zagotowania się wody. Po godzinie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Smacznego :)
Jak podawać?
Najlepiej na półmisku jako dodatek do kanapek.
Uwagi:
Gotowanie rolady na parze - instrukcja domowa:Mięso umieść w podłużnym naczyniu na odwróconym do góry dnem półmisku (podłóż jeszcze pod spód talerzyki, aby unieść lekko półmisek). Wody wlej tyle, żeby nie dotykała położonego na półmisku mięsa. Wstaw do piekarnika ok. 200 stopni.* Danie najlepiej wszamać jak już wystygnie ;) Jak się kroi ciepłe to wypłynie cały "sok" i rolada będzie sucha.* Doskonałe do kanapek.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | sporo |
Autor | DoRoTa |