Składniki:
mały kurczak,
2 cytryny,
2 główki czosnku,
ok. pół szklanki bulionu,
szklanka białego wina,
pieprz w ziarenkach,
tymianek
Jak przyrządzić?
Kurczaka pokrojonego na 4 części ułozyć w żaroodpornym naczyniu skórą do góry. Podlać niewielką ilością bulionu. Można zrezygnować z bulionu i wysmarować naczynie oliwą. Dwie cytryny pokroić w ósemki i obłożyć nimi kurczaka, 2 główki czosnku podzielic na ząbki (nie obierać) i posypać nimi mięso. Podlać szklanką białego wina. Na koniec oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać dużą ilością świeżego lub suszonego tymianku. Naczynie przykryć szczelnie folią aluminową i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 150 stopni C przez 2 godziny. Po tym czasie zdjąć folię i podpiec mięso, żeby skórka się zarumieniła. Przygotowuje się szybko, piecze długo - ale warto, bo kurczak jest naprawdę pyszny.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | ok. 280 kcal porcja |
Autor | Ania |