Karp gotowany na parze winnej - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

po filecie z karpia na osobę - około 15 dag,
dwie szklanki wina dobrego, białego, wytrawnego,
dwa liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
sól i pieprz,
dwie czubate łyżki masła,
garść drobniutko posiekanej natki pietruszki

Jak przyrządzić?

Filety z karpia myję dokładnie, osuszam ręcznikiem papierowym, spryskuję sokiem z cytryny bardzo obficie, delikatnie solę, pieprzę białym pieprzem i odstawiam na bok.Kiedy karp nabiera doskonałego aromatu, w garnku zagotowuję wino z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Tutaj uwaga bardzo ważna - wino musi być z tych lepszych - naprawdę nie warto psuć smaku ryby tanim winem. Zasada jest następująca - jak smakuje w kieliszku, to i rybie dobrze zrobi.Kiedy wino wrze na takim sprytnym naczynku, układam na nim rybę, garnek przykrywam i pozwalam, by smak i aromat wina wniknął w rybę.Trwa to około 10-15 minut - rybę trzeba sprawdzać, by się nie rozgotowała - najlepiej jest gotować ją na małym ogniu, tak by wino sobie pyrkało.Kiedy ryba miękka, a i pierwsza gwiazda zaczyna zza chmur nieśmiało wyglądać, na patelni rozgrzewam masło i doprowadzam do spieniania. Pod masłem wyłączam ogień i wrzucam do niego pietruszkę.Rybę wykładam na ogrzany półmisek i polewam masłem z pietruszką!

Uwagi:

To nowe wcielenie karpia wigilijnego - danie tak delikatne jak ten pierwszy śnieg, co go już od tak dawna brakuje na święta...

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćśredni
Autorzzyta

Karp gotowany na parze winnej: Podobne przepisy

Karp gotowany na parze winnej: wypróbuj również

Jak gotować na parze?

... na nowo niektóre dobrze znane potrawy. Zwolennicy gotowania na parze twierdzą ponadto, że dania przyrządzone w ten sposób posiadają całe bogactwo smaku, które jest znacznie mniej uboższe po upieczeniu ... albo usmażeniu. Warto zatem choćby dla ...

dawno temu

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

... Gotowanie na parze jest coraz bardziej popularne. I nic dziwnego – potrawy przyrządzane w parowacze nie tylko są zdrowsze, ale i smakują o niebo lepiej niż smażone czy duszone. Dlaczego warto gotować ... na parze? Jakie korzyści z takiej kuchni ...

dawno temu

Karp z bakaliami - oryginalnie na Wigilię

... Wprawdzie do świąt zostało jeszcze mnóstwo czasu, ale już teraz warto zacząć zastanawiać się nad wigilijnym menu. Bo kto powiedział, że co roku muszą być takie same potrawy? No owszem, karpia nie może zabraknąć, ale może tym razem zamiast ...

dawno temu

Karp w sosie staropolskim - nie tylko na Wigilię

... Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Czy wiesz już co znajdzie się na twoim świątecznym stole? Karp jest pewnie daniem, bez którego rodzinne spotkanie nie miałoby tego wyjątkowego charakteru ... . Ale możesz przyrządzisz go nieco inaczej niż ...

dawno temu

Jajecznica na parze

... Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania potraw, gdyż gotując w parowarze lub kąpieli wodnej zachowujemy większość składników odżywczych produktów. Dziś przepis na jajecznicę, oczywiście przyrządzoną na parze. ... ...

dawno temu

Karp nieco inaczej

... Złocisty karp na świątecznym stole to już standard w wielu polskich domach i pozycja obowiązkowa wśród innych wigilijnych specjałów. Danie to jednak wcale nie musi być nudne. Dlatego jeśli opatrzył ... Wam się już wigilijny karp w panierce, ...

dawno temu

Karp faszerowany grzybami - karp na wigilię

... Twoja rodzina nie przepada za smażonym karpiem? W takim razie w tym roku przygotuj karpia faszerowanego grzybami. Smakuje wyśmienicie i jest pyszną odmianą po zwykłej rybie przygotowywanej na tłuszczu. Przepis nie należy do najłatwiejszych, ale ...

dawno temu

Karp w galarecie

... przynajmniej jednej z dwunastu tradycyjnych potraw. Jedną z nich na pewno jest karp, bez którego spora grupa ludzi nie wyobraża sobie świątecznej kolacji. W jaki sposób go przygotować? Czy karp ... jest rzeczywiście tradycyjną wigilijną rybą? ...

dawno temu

Ryba na parze, czyli danie z parowaru

... najbliższych. Przepisy na parowar nie są zbyt skomplikowane, więc naprawdę warto w niego zainwestować i skrócić czas gotowania o połowę. Zacznijmy od czegoś prostego. Co powiecie na rybę na parze z ziemniaczkami, cukinią i aromatycznymi ziołami? ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Karp i slow food idą w parze!

... Świąteczne menu nierzadko jest sennym horrorem dla miłośników light food i zdrowego odżywania. Zupełnie niesłusznie, bo nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić świąteczne potrawy tak, by były zdrowe i lekkostrawne. Podpowiadamy, jak ...

dawno temu

Karp wigilijny - pieczony na złoto

... Zawsze smażysz wigilijnego karpia? A pomyślałaś żeby tym razem coś zmienić? Karp oczywiście być musi, ale może tak pieczony? To danie naprawdę zasługuje, by zyskać tytuł najsmaczniejszej potrawy świątecznej. Pomyśl tylko: ryba, migdały, orzechy, ...

dawno temu

Przepisy na karpia

... dzielenia się opłatkiem. Innym nadal kultywowanym zwyczajem jest przyrządzenie świątecznego karpia. Pojawienie się ryby w wannie od dzieciństwa sygnalizuje nam, że wigilia jest już tuż tuż. Jedzenie ... karpia wcale jednak nie musi być nudne. ...

dawno temu

Jak wybrać najlepszego karpia na Wigilię?

... Bez niego trudno sobie wyobrazić wigilijną wieczerzę. Smażony, faszerowany albo zatopiony w galarecie - w polskiej tradycji kulinarnej karp od wieków zajmuje miejsce szczególne. Dietetycy chwalą ... mięso tej ryby, gdyż zawiera dużo ...

dawno temu

Kluski na parze

... Dieta rocznych dzieci to nie tylko mleczko i kaszki. Możesz podawać maluszkowi już większość produktów. Dziś przepis na lekki i pożywny posiłek - kopytka na parze. Jak je przyrządzić? Przepis poniżej. ... go i rozgnieć. Dodaj łyżkę twarogu, ...

dawno temu

Gotowanie na parze - dlaczego warto kupić parowar?

... , ale nie oszukujmy się, urządzenie ma także wady. Kto nie powinien z niego korzystać, komu gotowanie na parze nie przypadnie do gustu? ... , ale nie oszukujmy się, urządzenie ma także wady. Kto nie powinien z niego korzystać, komu gotowanie na ...

dawno temu

Gotowanie na parze

... 68674 Produkty gotowane na parze zachowują posiadane witaminy i składniki mineralne.Żywność nie jest zanurzana w wodzie, więc nie dochodzi do wypłukiwania składników odżywczych. Poza tym posiłki ... gotowane na parze nie wymagają używania ...

dawno temu

Na lato dobre na parze

... to dania z parownika. Mało roboty, zdrowo, pożywnie i szybko. Dzisiaj podsyłam tobie pomysł na łatwy obiad dla całej rodziny, nawet dla tych najmłodszych. Pstrąg na parze Oczyszczonego pstrąga dopraw ... na parze. Obiad w 30 minut jest już ...

dawno temu

Sama sobie winna?

... Kilka dni temu zgwałcono brutalnie kobietę: biegała po Lesie Kabackim tuż po dobranocce. Wszyscy jej niby współczują, ale pojawiają się też liczne głosy, że sama jest sobie winna. Kiedy skończy się idiotyczne myślenie, że kobiety się same proszą ...

dawno temu

Powiązane Tematy