Składniki:
po filecie z karpia na osobę - około 15 dag,
dwie szklanki wina dobrego, białego, wytrawnego,
dwa liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
sól i pieprz,
dwie czubate łyżki masła,
garść drobniutko posiekanej natki pietruszki
Jak przyrządzić?
Filety z karpia myję dokładnie, osuszam ręcznikiem papierowym, spryskuję sokiem z cytryny bardzo obficie, delikatnie solę, pieprzę białym pieprzem i odstawiam na bok.Kiedy karp nabiera doskonałego aromatu, w garnku zagotowuję wino z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Tutaj uwaga bardzo ważna - wino musi być z tych lepszych - naprawdę nie warto psuć smaku ryby tanim winem. Zasada jest następująca - jak smakuje w kieliszku, to i rybie dobrze zrobi.Kiedy wino wrze na takim sprytnym naczynku, układam na nim rybę, garnek przykrywam i pozwalam, by smak i aromat wina wniknął w rybę.Trwa to około 10-15 minut - rybę trzeba sprawdzać, by się nie rozgotowała - najlepiej jest gotować ją na małym ogniu, tak by wino sobie pyrkało.Kiedy ryba miękka, a i pierwsza gwiazda zaczyna zza chmur nieśmiało wyglądać, na patelni rozgrzewam masło i doprowadzam do spieniania. Pod masłem wyłączam ogień i wrzucam do niego pietruszkę.Rybę wykładam na ogrzany półmisek i polewam masłem z pietruszką!
Uwagi:
To nowe wcielenie karpia wigilijnego - danie tak delikatne jak ten pierwszy śnieg, co go już od tak dawna brakuje na święta...
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Autor | zzyta |