Składniki:
woreczek ryżu (białego długiego),
jogurt naturalny o obniżonej zawartości tłuszczu, np. 1% 150 g,
50 ml mleka 0,5%,
10 truskawek,
1 jabłko (najlepiej soczyste, twarde),
2 śliwki węgierki,
zmielone orzechy laskowe (1-2 łyżki),
cynamon,
imbir
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować. Śliwki i jabłka pokroić w kostkę, umieścić na sitku umieszczonym na garku z gotującą się wodą (gotowanie na parze). Po 20 minutach owoce przełożyć do garnka, dodać mleko. Dusić w ten sposób, mieszając i dosypując szczyptę imbiru oraz cynamonu. Truskawki rozgnieść i wymieszać z jogurtem. Gdy ryż wystygnie, zalać go gorącą masą owocową (owoce nie powinny być jdnak rozgotowane!), polać masa jogurtową. Całość posypać cynamonem i zmielonymi orzechami.
Potrzebne przybory:
garnek i sitko do owoców, garnek do ryżu
Jak podawać?
Udekorować można listkiem mięty. Według upodobań można dodać cukru podczas duszenia owoców, ale ich sok sam w sobie posiada specyficzny smak i właściwości, więc jest to zbędne. Polecam w wersji naturalnej. Najlepiej od razu zjeść!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Paulina |