Składniki:
2 duże brokuły,
1 opakowanie makaronu na spaghetti,
2 ząbki czosnku,
5 dużych łyżek oliwy z oliwek
Jak przyrządzić?
W 2 dużych garnkach zagotowujemy wodę. Kiedy woda zacznie wrzeć w obu garnkach, dopiero ją solimy. Do jednego garnka wrzucamy makaron na spaghetti, od czasu do czasu nie zapominajmy w nim zamieszać. Do drugiego umyte, pokrojone w różyczki brokuły i gotujemy je al dente (tak po włosku określa się idealnie ugotowany makaron, który powinien być jędrny, lekko twardy, stanowiący lekki opór zębom). Dla posiadaczy garnków do gotowania na parze zachęcam do zrobienia w nich brokułów :) Gdy brokuły się gotują, na patelnię wlewamy 5 dużych łyżek oliwy z oliwek, rozgrzewamy ją, wrzucamy na nią 2 rozgniecione ząbki czosnku i podsmażamy, aż się zarumienią. Kiedy brokuły są już gotowe, odcedzamy je i wrzucamy na patelnię, mieszamy z oliwą i czosnkiem. Kiedy makaron się gotuje, hartujemy go (wlewamy duży kubek zimniej wody i czekamy, aż ponownie woda się zagotuje), po czym odcedzamy i nakładamy na talerze i formujemy go w "gniazdo". Przygotowane zagłębienie wypełniamy brokułami. Dekorujemy listkiem bazylii lub przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Smacznego! !!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Weronika |