Składniki:
Ryż brązowy, warzywa - brukselka, fasolka, marchewka, groszek zielony, kalafior, kukurydza, papryka (mogą być mrożone, pierś z kurczaka lub z indyka, kostka bulionowa, łyżka oliwy, przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, przyprawa do kurczaka, czosnek, ew. keczup
Jak przyrządzić?
Ryż przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta, pamiętając, by do wody dodać kostkę rosołową; warzywa gotujemy na parze. Na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy pokrojone w kostkę mięso, uprzednio przyprawione zgodnie z upodobaniem. Gdy mięso się zarumieni, można dodać ugotowany ryż oraz warzywa. Całość mieszamy. Na koniec, amatorzy pomidorowego smaku mogą dodać keczup.
Uwagi:
Jest to superłatwa i superszybka potrawa, która sprawdza się, gdy zaistnieje potrzeba nagłego "wyczarowania" kolorowego, smacznego i dietetycznego dania.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Ewa |