Składniki:
100 g fety, łyżka jogurtu naturalnego, pół czerwonej papryki, pół żółtej papryki, 2 małe ogórki konserwowe, pół łyżeczki żelatyny
Jak przyrządzić?
Ser przetrzyj przez niezbyt drobne sitko i wymieszaj z jogurtem. Żelatynę wsyp do szklanki i zalej łyżką wody, a gdy napęcznieje, wstaw szklankę do garnka z małą ilością wody i podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści. Następnie ją ostudź. Papryki i ogórki pokrój w kostkę i dodaj do sera z jogurtem. Do masy serowo-warzywnej dodaj chłodną żelatynę, potem dokładnie wymieszaj i włóż do naczynia, w którym zamierzasz podawać galaretkę. Następnie wstaw je do lodówki.
Jak podawać?
Potrawę można podawać na liściu sałaty, który stanowi kontrast dla białej galaretki z kolorowymi punkcikami :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Kasiek |