Składniki:
ziemniaki - 1 kg,
brokuły - 30 dag,
fasolka zielona - 20 dag,
pomidory bez skórek,
pieczarki - 20 dag,
cebula - 3 szt.,
zielona pietruszka, szczypiorek,
ser lazur błękitny - 10 dag,
oliwa z oliwek, przyprawy: bazylia, oregano, cebulka podsmażana
Jak przyrządzić?
Ziemniaki gotujemy w mundurkach nie do pełnej miękkości, kroimy w duże kawałki ze skórką. Pozostałe warzywa gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min. Pieczarki z cebulą podsmażamy, aż oddadzą wodę. Pomidory podsmażamy na odrobinie tłuszczu i rozgnatamy. Wkładamy wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego. Posypujemy serem i zapiekamy ok. 30 min. Na koniec posypujemy pietruszką i dodajemy szczypiorek. Przyprawy dodajemy wg uznania.
Uwagi:
Znakomite danie główne oraz do mięs.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | krzysztof |