Składniki:
3 marchewki,
3 duże ziemniaki,
1 pietruszka (korzeń),
parę różyczek z kalafiora i brokuł,
2 łyżki zielonego groszku bądź kukurydzy,
2-3 łyżki masła
Jak przyrządzić?
Marchewki, ziemniaki, pietruszkę, kalafior i brokuły gotujemy na parze (ewentualnie w garnku). Po ugotowaniu rozgniatamy bądź miksujemy warzywa wraz z groszkiem lub kukurydzą. Na koniec dodajemy masło w celu uzyskania kremowej konsystencji.
Potrzebne przybory:
Blender, mikser, tarka bądź urządzenie do ugniatania ziemniaków.
Jak podawać?
Podawać w miseczce od razu po przyrządzeniu lub przechowywane w lodówce na drugi dzień po wcześniejszym podgrzaniu.
Uwagi:
Starszym dzieciom można zupkę posolić.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok.4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | hera |