Składniki:
filety z łososia,
kapusta pekińska,
cebulki dymki,
sól,
pieprz.
Sos:
4 łyżki oleju,
1 łyżka sosu tabasco,
garść posiekanej kolendry,
sok z 1 i 1/2 cytryny,
sól.
Jak przyrządzić?
W naczyniu do gotowania na parze umieścić posiekane dość grubo liście kapusty pekińskiej i na niej filety z łososia i posiekane cebulki dymki. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować na parze aż do momentu, kiedy łosoś będzie ugotowany, ale kapusta pozostanie lekko "chrupka". W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając dokładnie wszystkie składniki. Układamy na talerzu kapustę i na niej łososia z cebulką, wszystko polewamy dwiema łyżkami przygotowanego sosu. Ostry sos doskonale pasuje do lekko mdłego łososia i kapusty.
Uwagi:
Do łososia warzywa gotowane na parze.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | AleksandraR |