Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek, 1 średnia cebula, 1 łyżka posiekanego imbiru (może być świeży lub suszony), 1 łyżka curry, ryż, 1 kg marchwi, 1 l wywaru (może być bulion drobiowy lub tylko warzywny w zależności od upodobań), sól, pieprz, mięta - najlepiej świeża
Jak przyrządzić?
Smażymy na oliwie posiekaną cebulę z imbirem do zeszklenia.Marchew (w całości lub pokrojoną w talarki)gotujemy, najlepiej na parze, do zmiękczenia.Robimy 1 l wywaru (może być z kostki), dodajemy marchewkę, cebulę z imbirem, miętę, curry, sól i pieprz. Taką miksturę gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając.Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji (w zależności od upodobań można dodać odrobinę wody, aby zupa była bardziej wodnista).Nalewamy do miseczki z ugotowanym ryżem, ozdabiamy listkiem świeżej mięty lub melisy i... smacznego!
Potrzebne przybory:
Pomocny jest mikser z ostrzami, który nada potrawie delikatną kremową konsystencję.
Jak podawać?
Bardzo ładnie wygląda przybrana listkami świeżej mięty lub melisy.
Uwagi:
Potrawa jest bardzo aromatyczna i ma piękny, słoneczny, pomarańczowożółty kolor... Kompozycja smaków jest zaskakująca i niezapomniana, każdy znajdzie w niej coś dla siebie... Przygoda zaczyna się delikatnaą słodyczą świeżej marchewki, później zaskakuje nas subtelny, lekko ostry imbir i curry, koncert natomiast kończy wspaniała, ożeźwiająca mięta nadająca harmonii potrawie łączącej tak różne smaki...
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | niska |
Autor | mary |