Składniki:
1/2 kg obranej, oczyszczonej z gniazd nasiennych dyni, pokrojonej w kostkę,
1 łyżka oliwy z oliwek,
2 ząbki czasnku,
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
3 łyżki posiekanych włoskich orzechów,
1/2 kg makaronu,
2 łyżki startego parmezanu
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować al dente.Kostki dyni wrzucić na patelnię, dodać niewielką ilość wody, poddusić do miękkości.Osobno podgrzać oliwę z oliwek, dodać rozmiażdżony czosnek i lekko poddusić.Dynię rozetrzeć, wymieszać z czosnkiem i oliwą, dodać pisiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Wymieszać z makaronem, posypać orzechami włoskimi i serem parmezan.
Uwagi:
Oczywiście ser parmezan mmożna zastąpić każdym innym, natomiast parmezan jest ubogi w tłuszcz i zasobny w wapń.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | 360 kcal |
Autor | Netka |