Składniki:
kurczak 1 kg lub pierś kurczaka,
puszka ananasa,
ryż,
sól i papryka,
łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować w odpowiednim pojemniku,mięso oddzielić od kości lub w przypadku filetu od razu pokroić na kawałki 3-4 cm, posypać przyprawami i ugotować w parowarze.W garnczku podgrzać plastry ananasa pokrojone w kawałki w syropie.Do ananasa dorzucić gotowy kurczak i chwilę dusić.Zagęścić rozczynem z mąki,ponownie doprawić przyprawami do smaku.
Jak podawać?
Ryż polać sosem z mięsem.
Uwagi:
Mięso gotowane na parze nie wysusza się i nie nasiąka tłuszczem jak przy smażeniu na patelni, a po chwili duszenia w syropie ananasowym przesiąka jego aromatem.Potrawa o słodkawym orientalnym smaku.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Małgorzata |