Składniki:
200 g piersi kurczaka (ok 2 szt.),
100 g szynki,
100 g boczku wędzonego,
100 g ogórka konserwowego,
100 g świeżej papryki,
50 g oliwek (ja daję zielone),
duża cebula,
łyżeczka pieprzu,
sól, zioła prowansalskie,
2-3 torebki ryżu,
100 g pieczarek,
łyżka mąki,
cebulka,
3/4 l wody
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki drobno pokroić, wymieszać z przyprawami.Wszystko włożyć do garnka z dziurkami, nałożyć go na garnek z gotującą się wodą i parować od 25 do 40 minut.W połowie czasu parowania delikatnie mieszać wszystko.Ugotować ryżi sos pieczarkowy:pokroić drobno pieczarki i cebulkę,podsmażyć na patelni z odrobiną oleju, posolić i popieprzyć.Wymieszać mąkę z wodą i dolać wszystko, zagotować, pogotować 2 min. Wyłożyć na talerz ugotowane na parze mięso, ryż i polać sosem pieczarkowym.Pycha:)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | monika |