Składniki:
filet z mintaja lub z morszczuka, oregano, bazylia, curry, kurkuma, szczypta soli, ryż, marchewka.
Jak przyrządzić?
Ryż przygotowujemy w szybkowarze lub zwykłym sposobem - gotując w lekko osolonej wodzie, po gotowaniu dobrze odsączyć, zetrzeć marchewke na drobnych oczkach, dodać do ryżu, posypać kurkumą, wymieszać.Filet odsączamy na np. papierowym ręczniku, posypujemy szczyptą soli i curry oraz bazylią. Wstawiamy do szybkowaru lub przyrządzamy w folii, (nigdy na tłuszczu!). Po wyciągnięciu z folii posypujemy oregano i kładziemy obok ryżu na talerzu. Przykrywamy talerz na ok. 3 min (zapachy się mieszają. I gotowe!
Uwagi:
Do tego dania lampka czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego (jeśli wytrawne za gorzkie :)
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | beti |