Składniki:
ryż długoziarnisty biały (2 woreczki), 3 średnie marchewki, czerwona i zielona papryka świeża, ananas świeży lub z puszki, mrożona włoszczyzna, brokuł, garść rodzynek, garść drobno pokrojonych orzechów włoskich, dobrze dodać pół paterki lub puszki (niektóre firmy mają w ofertach) kiełków fasoli mung, nasiona papryki (przyprawa), curry (przyprawa), szparagi gotowane na parze, można uzupełnić o pierś kurczaka i rozbudowywać listę składników w dowolny sposób wg preferencji smakowych
Jak przyrządzić?
Ryż zagotować w wodzie ze szczyptą soli, ryż musi być sypki, po ugotowaniu przelać zimną wodą.Paprykę pokroić (proponuję w małe paski, ale to rzecz uznania i przyzwyczajenia), dodać kiełki, ananas i mrożoną włoszczyznę - przyrumienić na patelni teflonowej z niewielką ilością wody lub w parowarze.Brokuł sparzyć i krótką chwilkę trzymać w parowarze.Teraz ryż połączyć z mieszanką warzyw, orzechami i drobiną oleju na patelni teflonowej; po chwili dodać garść sparzonych rodzynek; następnie dodać przyprawy - curry przede wszystkim, aż cała potrawa nabierze złotawego koloru, reszta wg gustu.
Potrzebne przybory:
parowar mile widziany, ale wystarczy zwykły garnek oraz patelnia, najlepiej teflonowa lub vok
Jak podawać?
Najładniej wygląda na dużym białym talerzu - porcja ryżu (stosik), obok kilka szparagów w rządku; talerz ozdobić można strużkami płynnego miodu, a na szczycie stosiku ryżu położyć listek mięty lub gałązkę majeranku bądź tymianku.
Uwagi:
Potrawa rewelacyjnie smakuję podana na talerzu w sąsiedztwie szparagów ugotowanych na parze lub sałatki ze świezych liści szpinaku, odrobiny oleju oraz ziaren sezamu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | magdalena |