Składniki:
3-4 jabłka,
2 łyżeczki drobno posiekanej szałwii,
30 g masła,
pół łyżki brązowego cukru,
mielony biały pieprz
Jak przyrządzić?
Jabłka obrać, wydrążyć i drobno pokroić. Gotować w parowarze lub w garnku z odrobiną wody do miękkości.Ugotowane jabłka rozetrzeć na mus za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodać szałwię i roztopione masło, wymieszać. Przyprawić cukrem oraz pieprzem.
Jak podawać?
Mus wygląda ładnie podany w wydrążonych połówkach jabłek.
Uwagi:
Deser ten można doprawić również kilkoma roztartymi ziarnami zielonego pieprzu, stanie się wtedy jeszcze pikantniejszy. Mus taki można wtedy podawać również do mięsa.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | niska |
Autor | umejma |