Składniki:
3 brokuły, 1 mały filet z piersi indyka, 1 papryka, 1 opakowanie sera typu feta (light), 1 pomidor, 1 młoda cukinia
Sos winegret: sól, pieprz, szczypta cukru, ocet winny (lub balsamiczny), 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku (nieobowiązkowo, jeśli ktoś nie lubi)
Jak przyrządzić?
Brokuły podzielić na różyczki, odcinając twardy i niesmaczny koniec, opłukać na sicie pod wodą i ugotować na parze (al dente). Po ugotowaniu pokropić sokiem z cytryny i pozostawić do wystygnięcia. Pierś indyka pokroić na mniejsze płaty i delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem, a także posmarować z obu storn oliwą. Tak przygotowane mięso połozyć na grilla (może być elektryczny, np. w kuchni mikrofalowej) i upiec na rumiano do miękkości. Po upieczeniu indyka pokroić w dużą kostkę. Cukinię umyć, pokroić w plasterki, przyprawić i równiez zgrillować. Resztę warzyw oraz fetę pokroić wedle uznania. Wszystkie składniki przełożyć do miski i delikatnie wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem winegret i gotowe:)
Potrzebne przybory:
sito do gotowania na parze lub parowar
Jak podawać?
Podawać najlepiej z białym pieczywem (można podpiec w piekarniku z odrobiną masła lub oliwy) lub z młodymi ziemniakami gotowanymi na parze:)
Uwagi:
Dla mniej wprawnych kucharzy podaję sposób przygotowania sosu winegret: ząbek czosnku przecisnąć przez wyciskacz i rozetrzeć ze szczyptą soli. Dodać ocet winny (około 2 łyżek stołowych), cukier i pieprz, oliwę, a także około 2 łyżek wody mineralnej. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej w słoiku, posługując się nim jak shakerem. Pozostawić do przemacerowania na około pół godziny.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Ewa73 |