Składniki:
2 płaty łososia norweskiego,
1 jogurt Bacomy 400 g naturalny (gęsty),
1 łyżka majonezu,
1 łyżka łagodnej musztardy,
1 łyżka cukru (w sosie się w ogóle go nie wyczuwa),
pół łyżeczki soli,
1 albo 2 ogórki świeże - najlepiej szklarniowe,
2 duże pęczki świeżego kopru,
sok z połowy cytryny (jak mało soczysta, to z całej)
Jak przyrządzić?
Rybę posolić i ugotować na parze albo w wodzie z dodatkiem vegety (wówczas ryby można przed gotowaniem nie solić).Zrobić sos:Zmieszać jogurt z majonezem, musztardą i cukrem. Dodać pół łyżeczki soli i sok z cytryny. Ogórki dobrze umyć i zetrzeć na tarce razem ze skórką. Na końcu posiekać koper i również dodać do sosu.
Potrzebne przybory:
garnek do gotowania, tarka ,miska do mieszania sosu
Jak podawać?
Łososia dokładnie obieramy ze skóry i ości.Na dno ładnego półmiska wykładamy warstwę sosu. Na sos kładziemy kawałki łososia wielkości pudełka zapałek (albo trochę większe, jak kto woli). Kawałki ryby przykrywamy sosem, ale w taki sposób, żeby widać było gdzieniegdzie różowe mięsko ryby. Daje to bardzo ładny efekt.
Uwagi:
Ważne jest, żeby łosoś był różowy, bo wówczas ładnie wygląda z sosem biało-zielonym.Próbowałam robić według tego przepisu dorsza, ale nie wyglądał już tak ładnie.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Danuta |