Składniki:
1/2 kg filetów z białej ryby,
1 szkl. śmietanki kokosowej,
sos rybny - kilka kropli,
posiekany kawałek imbiru,
posiekana trawka cytrynowa,
posiekany czosnek ok. 2-3 ząki,
trochę ostrego chili,
posiekana natka kolendry,
odrobina pasty curry,
15 dag zielonej fasolki,
1 czerwona papryka,
mąka ziemniaczana.
Sos:
ocet winny,
cukier - 1 łyżeczka,
trochę wody,
sos rybny - kilka kropli,
sos chili.
Dodatkowo:
zielony ogórek,
zielona kolendra
Jak przyrządzić?
Wszystko oprócz fasolki i papryki zmiksować.Zieloną fasolkę pokroić w plasterki, czerwoną paprykę w drobną kosteczkę.Wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godz.Potem formować kulki, obtoczyć w mące ziemniaczanej i gotować na parze ok. 15 min.Składniki sosu zagotować.Polać nim lśniące klopsiki.
Jak podawać?
Z pokrojonym zielonym ogórkiem, przybrane listkami kolendry.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | burencja |