Składniki:
200 g zielonej fasolki,
2 marchewki,
2 cukinie,
2 ziemniaki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu,
1 g musztardy,
sól
Jak przyrządzić?
Wymyć dokładnie warzywa. Pokroić cukinie i marchewki w talarki grubości ok. 2 cm, ziemniaki w kostki o boku 2 cm, fasolki na kawałki nie dłuższe niż 4 cm. Zagotować wodę w parowarze i położyć warzywa na odpowiednim poziomie. Gotować przez ok 10-15 min. W międzyczasie przygotować sos winegret, rozrabiając olej z octem i dodając musztardę i sól do smaku.Wyjąć warzywa z parowaru, przełożyć na półmisek i spryskać sosem.
Potrzebne przybory:
Parowar, nóż, deska do krojenia.
Jak podawać?
Podawać na ciepło w dużym półmisku, z którego każdy będzie nabierał swoją porcję.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | Kasior |