Składniki:
brokuły,
4 średnie marchewki,
1 cukinia,
3 łyżki soku z cytryny,
4 łyżki musztardy,
pół łyżki cukru,
2 szalotki,
sól, pieprz,
pół szklanki oliwy z oliwek
Jak przyrządzić?
Brokuły podzielić na rożyczki. Marchewkę i cukinię obrać i pokroić w plasterki. Tak przygotowane warzywa gotować na parze do miękkości. Następnie wyłożyć na półmisek.Wymieszać razem sok z cytryny, musztardę, cukier, sól i pieprz. Dodać do oleju, powoli mieszając, dodając na końcu posiekaną szalotkę.Tak przygotowanym sosem polać warzywa, delikatnie wymieszać.
Jak podawać?
Na ciepło lub na zimno.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Kasior |