Składniki:
liście winogron (młode, najlepiej świeże) lub liście szpinaku (duże),
ryż (nieparzony długoziarnisty),
mięso mielone (dowolne lub grzyby ugotowane, drobno posiekane) albo dowolne mrożone warzywa drobno posiekane,
smażona cebulka lub trochę tłuszczu roślinnego (1 łyżka), sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
Umyć ryż.Wymieszać ryż i mięso w miseczce, dodać łyżkę tłuszczu i przyprawić.Położyć po pełnej łyżeczce farszu na liście winogron i zwijać jak kopertę (jak zwykłe gołąbki).Przełożyć do parowaru (ja korzystam z sitka, które wkłada się do garnka - do kupienia w supermarketach).Gotować 15-25 minut w zależnosci od wielkości gołąbków.
Jak podawać?
Można z sosem w zależności od tego, jaki farsz w środku kopert oraz czy dodaliśmy sos do środka.
Uwagi:
Do farszu dodaję czasami jeszcze sos boloński z torebki lub sos pomidorowy - 1-2 łyżki w zależności od smaku wymieszane z 3-4 łyżkami cepłej wody. Zamiast ryżu można dodać kaszę gryczaną, ale wtedy zamiast mięsa lepsze będą grzyby - ugotowane, posiekane i podsmażone na łyżce oleju oraz sos gulaszowy lub do pieczeni ciemny z torebki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | margo-86 |