Magdalena i Tomasz Olszewscy „Cudowna moc roślinnych koktajli. Blenduj dla zdrowia i urody” Zdrowie ukryte w liściach. Jak zostać mistrzem zielonych koktajli?
REDAKCJA JEJŚWIAT.PL • dawno temuWzmacniają odporność, wspomagają detoks organizmu, ułatwiają odchudzanie, odgrywają ważną rolę w profilaktyce wielu chorób. Mowa oczywiście o koktajlach. Od kilku lat uchodzą za prawdziwy dietetyczny hit. Wystarcza owoce, warzywa, zielone liście, kilka dodatków i dobry blender. Koktajle sprawdzą się na śniadanie, obiad i kolacje. Można je zabrać do szkoły, pracy czy na wycieczkę.
Magdalena i Tomasz Olszewscy, autorzy bloga „Surojadek”, na którym propagują dietę wegetariańską i dzielą się swoimi pomysłami na pyszne soki, smoothies i koktajle roślinne, opracowali vademecum roślinnych napojów. Ich książka „Cudowna moc roślinnych koktajli. Blenduj dla zdrowia i urody” to nie tylko zbiór przepisów na smakowite koktajle, ale także wiele praktycznych porad. Jeśli ktoś dopiero zaczyna swoją przygodę z miksowaniem, blendowaniem i wyciskaniem, powinien obowiązkowo sięgnąć po tę lekturę.
Jak przekonują autorzy zielone koktajle to nie dieta, a styl życia. Trudno się z tym nie zgodzić. „W naszym przypadku koktajle zmieniły wszystko. Nie tylko pomogły Magdzie pozbyć się zbędnych kilogramów, ale przede wszystkim wpłynęły na sposób odżywiania i jakość życia. Z każdym miesiącem picia koktajli organizm jakby sam podpowiadał, na co ma ochotę (i na co nie ma)” – piszą we Wstępie autorzy.
Koktajle i smoothies to najlepszy (i chyba najsmaczniejszy) sposób, by dostarczyć swojemu organizmowi substancji odżywczych. Jednak, by spełniły one swoją funkcję, powinniśmy pamiętać o kilku zasadach. Magda i Tomek podpowiadają, jaki wybrać sprzęt i jka o niego dbać, by służył nam jak najdłużej. Wskazują też, które warzywa, owoce i liście są najbardziej wartościowe i gdzie powinniśmy je kupować. Jak się okazuje, koktajle zrobione z jabłka kupionego w supermarkecie i u lokalnego rolnika, mogą smakować zupełnie inaczej. Będą się również różnić wartościami odżywczymi.
Magda i Tomek zwracają uwagę, że przygotowanie koktajlu zajmuje tylko kilka minut. Zacznijmy od słodkich owocowych napojów z niewielką ilością zielonych liści. Z czasem zaczniemy zmieniać proporcje i wrzucać do blendera coraz więcej szpinaku, jarmużu, a nawet pokrzywy! Macie odwagę wypróbować koktajl z koperkiem i magno czy przeciwzapalny koktajl z papają i kurkumą? Niektóre połączenia, choć wydają się nieco egzotyczne, smakują doskonale. Przeglądając książkę Magdy i Tomka, szybko robimy się głodni. Kto by pomyślał, że zmiksowane owoce i warzywa mogą wyglądać tak apetycznie. Naszym faworytem jest Zielona misa pełna jabłek. Prezentuje się i smakuje obłędnie. Nie zabrakło również sprawdzonych przepisów na roślinne mleko i.. desery. Piernikowe lody z dynią i karmelizowanymi orzechami czy potrójnie czekoladowe lody na patyku zadowolą gusta nawet najbardziej wymagających łasuchów.
Autorzy omawiają zdrowotne właściwości roślin oraz radzą czym rozcieńczać i doprawiać napoje oraz jakich superfoods użyć, by jeszcze bardziej podkręcić ich moc. Przygotowanie koktajlu jest bardzo proste, ale Magda i Tomek zwracają uwagę na kilka szczegółów. Nie bez znaczenia jest to, w jakiej kolejności wrzucimy produkty do blendera, by uzyskać idealną konsystencję. Przekonują też, by się nie zrażać początkowymi niepowodzeniami, w końcu praktyka czyni mistrza, a dzięki radom zawartym w ich książce blendowanie stanie się łatwizną.
Ktoś mógłby zapytać, po co to wszystko? W końcu w supermarketach i wielu warzywniakach bez problemu znajdziemy gotowe koktajle i smoothies. Autorzy książki odradzają kupowanie sklepowych produktów. Dlaczego? Zawierają sporo cukru i są poddawana pasteryzacji, przez co tracą znaczną część witamin i minerałów. Poza tym domowe koktajle są tańsze i smaczniejsze. Możemy łączyć swoje ulubione smaki i eksperymentować. Wystarczy jeden koktajl dziennie, by po kilku tygodniach odczuć różnicę. Regularnie spożywane zielone napoje nie tylko doskonale nawadniają organizm, ale również fantastycznie wpływają na nasze zdrowie. Poprawiają odporność, dzięki czemu możemy zapomnieć o grypie, przeziębieniu, a nawet alergii. Podkręcają metabolizm, wzmacniają włosy i paznokcie, zapewniają ładny wygląd skóry. Mogą również poprawić nastrój czy dodać energii. No i najważniejsze – pełnią ważną funkcję w profilaktyce chorób układu krążenia czy nowotworów. Warto więc pić na zdrowie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze