Liść laurowy
KAROLINA • dawno temuLiść laurowy to chyba jedna z najbardziej popularnych przypraw, jakie stosuje się na całym świecie. Możemy znaleźć ją w pysznej i kolorowej pomidorówce, świątecznym bigosie czy w dopiero zebranych w lesie świeżych smażonych grzybach. Tylko nieliczni z nas znają jego szersze zastosowanie i sposób, w jaki trafia na nasze talerze. Czym właściwie jest liść laurowy? Z jakimi produktami spożywczymi się komponuje, a jakie do niego zupełnie nie pasują? Jeżeli stawiasz w kuchni pierwsze kroki albo po prostu chciałabyś wiedzieć coś więcej o składnikach, z jakich korzystasz, przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak się pozyskuje tę wyjątkową przyprawę, oraz jakie dania nie mogą się bez niej obejść.
Wawrzyn szlachetny
Zanim zapoznamy się z zastosowaniem liści laurowych, warto dowiedzieć się, czym one właściwie są, i w jakiej postaci występują naturalnie. Otóż przyprawa ta to nic innego, jak suszone liście wawrzynu szlachetnego określanego również mianem lauru. To właśnie z niego starożytni Grecy i Rzymianie wykonywali wieńce wręczane zwycięzcom olimpiad. W stanie dzikim występuje w okolicach Morza Śródziemnomorskiego, jednak w Polsce możemy podjąć się jego uprawy w szklarni albo doniczce. Tylko taka forma samodzielnego hodowania liści bobkowych spowodowana jest tym, że wskazany omawiany krzew jest stosunkowo wrażliwy na temperaturę i nie utrzymałby się podczas zimowych mrozów.
Właściwości przypisywanych liściowi laurowemu jest wiele. Już w zamierzchłych czasach sądzono, że odstrasza on złe moce. Z czasem tę niezwykłą roślinę zaczęto wykorzystywać w lecznictwie, przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym, a także w gastronomii. Kto choć raz natrafił na liścia bobkowego w jedzonej przez siebie potrawie, ten wie, że ma on specyficzny gorzki i zarazem ostry smak. Znajduje się w nim dość dużo olejków eterycznych wykorzystywanych w takich schorzeniach jak zaburzenie w funkcjonowaniu układu krążenia, kaszel czy też bóle stawów. To właśnie jemu przypisywana jest zdolność do oczyszczania ciała z toksyn i właściwości pobudzające. Specyficzny aromat liści laurowych znalazł zastosowanie w procesie produkcji perfum. Jest bowiem składnikiem nadającym mieszankom zapachowym wyrazistości i charakteru. Jakie jest znaczenie liścia laurowego w przyrządzaniu potraw? Zobacz, z jakimi produktami świetnie się komponuje.
Potrawy z liściem laurowym
Oprócz wspomnianego już bigosu i zupy pomidorowej trzeba także wskazać inne potrawy z tej kategorii, jakie trudno wyobrazić sobie bez dodatku liścia laurowego. Po pierwsze należą tu zupy: ogórkowa, rosół, grochówka, fasolowa, grzybowa czy kapuśniak z kiszonej kapusty. Przyprawa ta świetnie sprawdza się również w gulaszu i fasolce po bretońsku. Liść laurowy mielony jest składnikiem mieszanki przypraw, którą często stosuje się w kuchni hinduskiej. Specyficzny smak marynat to także zasługa liści bobkowych. Lekką gorycz grzybów, ogórków albo papryki w occie otrzymujemy dzięki dodaniu właśnie tej charakterystycznej potrawy. Co więcej liście wawrzynu idealnie komponują się z wszelkiego rodzaju mięsami, w tym szczególnie z dziczyzną. Jeżeli zatem czegoś w przygotowywanym daniu ci brakuje, sięgnij po liść laurowy, a nadasz potrawie specyficznego aromatu i smaku.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze