Smażone udka w pysznej zalewie
![Oliwka .](https://m.kafeteria.pl/default-female-29937fb77cd7362ef,20,20,1,0.png)
![](https://m.kafeteria.pl/smazone-udka-d9f58e04b8c5bf12d02,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Skoro jest sobota, możesz przygotować na obiad coś pysznego i wyjątkowego. Co powiesz na smażone udka w pysznej zalewie. Rodzina się nie oprze, a ty pachnącym sposobem zmusisz wszystkich, by usiedli przy jednym stole. Co najlepsze, nikt nie będzie chciał od niego odejść.
Przygotuj:
- 6 udek z kurczaka (możesz je zastąpić skrzydełkami ½ kg piersi z kurczaka)
- 1 łyżkę miodu
- 1 kieliszek wódki
- 3 goździki
- 1 łyżkę octu winnego
- po ¼ łyżeczki imbiru, curry, kurkumy, słodkiej papryki, gałki muszkatołowej
- ¼ szklanki ciepłej wody
- masło do smażenia
- cynamon
- grzanki
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Krok 1
Smażone udkaw pysznej zalewie musisz zacząć przygotowywać już dzień przed podaniem. Wymieszaj wszystkie przyprawy z ciepłą wodą i włóż do nich udka. Powinny się marynować przez 12 godzin.
Krok 2
Następnego dnia marynatę do udek oraz mięso przelej do głębokiej patelni i smaż na maśle tak długo, aż wyparuje 2/3 płynu. Udka powinny być złociste z obu stron.
Krok 3
Smażone udka podawaj z grzankami natartymi czosnkiem lub z masłem czosnkowym. Smacznego!
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze