Przepis na zupę - rzodkiewka w roli głównej
ALICJA • dawno temuZdrowe i bogate w sole mineralne liście rzodkiewek są znakomitym dodatkiem do sałatek, surówek czy sosów. Zamiast wyrzucać liście ze świeżej rzodkiewki przygotuj na ich bazie zupę. Jak ugotować zupę rzodkiewkową? Przepis poniżej.
Składniki:
- 2 pęczki młodych rzodkiewek,
- duża cebula,
- łyżka masła,
- sok i starta skorka z połowy cytryny,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 4 szklanki chudego wywaru z kurczaka,
- szklanka jogurtu naturalnego.
Sposób przyrządzenia
Rzodkiewkę dokładnie umyj. Liście odetnij i włóż do garnka. Zalej je wywarem z kurczaka. Doprowadź zawartość do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Następnie wlej sok z cytryny i wsyp skórkę. Garnek zestaw z ognia i zmiksuj zawartość. Cebulę drobno posiekaj i przysmaż na maśle. Do zeszklonej cebulki wrzuć pokrojone na ćwiartki główki rzodkiewek. Po 3 minutach wlej na patelnię pozostały wywar i zagotuj. Przelej zawartość patelni do garnka, gotuj mieszając przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłącz gaz i dodaj jogurt. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze