Składniki:
4 l wody, dwa pęczki rzodkiewek, kostka bulionowa, liść laurowy, mały kawałek selera, liść lubczyku (lub magi), 3 ziarenka ziela angielskiego, mały korzeń pietruszki, średnia marchewka, 2 ziemniaki, pół średniej wielkości cebuli, 2-3 łyżki masła, szklanka słodkiej śmietany, sól, pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Marchewkę oskrobać, umyć, zetrzeć na tarce, ziemniaki obrać, zetrzeć lub pokroić w drobną kostkę, korzeń pietruszki i seler obrać, dodać liść lubczyku, zagotować w wodzie z bulionem, liściem laurowym, zielem angielskim, przyprawami.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni, dodać do wywaru. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, poddusić na maśle do miękkości, dodać do gotującej się zupy. Liście rzodkiewki umyć, przebrać, posiekać, poddusić chwilę na maśle, wrzucić do zupy, podgotować, zabielić śmietaną. Doprawić.
Potrzebne przybory:
Nóż, garnek na 4 l, patelnia, tarka, deska, czyli to co zwykle.:)
Jak podawać?
Na gorąco.
Uwagi:
Można oczywiście dodać też jajko gotowane lub makaron, jak kto woli jak to w typowo warzywno-liściowej zupie...
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-5 |
Autor | mariusz.k. |