Barszcz biały po góralsku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- barszcz biały lub żurek śląski w butelce (tzw. zakwas),
- barszcz biały w torebce, polecam Winiary (ten składnik dla tych co lubią gęsty barszcz),
- dwie laski zwyczajnej kiełbasy (twardej),
- ok. 30-40 dkg boczku wędzonego,
- 30 dkg różnego rodzaju szynek (najlepiej podwędzanych),
- 40 dkg pieczarek,
- jajka ugotowane na twardo (ilość zależy od chętnych do jedzenia),
- trzy średnie cebule,
- dwie średnie marchewki,
- jedna pietruszka (korzeń),
- dwa duże ząbki czosnku,
- jedna kostka bulionu z borowików,
- oliwa z oliwek - ilość wystarczająca do podsmażenia kiełbasy, szynek i pieczarek,
- sól (jeśli komuś nie wystarcza słoność dostarczona z bulionu i wędlin),
- pieprz,
- świeży lub suszony liść laurowy (ok, 4 dużych listków),
- nać pietruszki (dla dekoracji).

Jak przyrządzić?

Oczywiście góralskim sposobem jest podsmażyć składniki wszystkie razem aby aromaty się przenikły dlatego, kroimy kiełbase wzdłuż na pół, następnie tniemy w cieniutkie wąskie półksiężyce. Boczek kroimy dowolnie, ale najlepiej w drobne kwadraciki. Pieczarki kroimy w paski i podobnie szynki i to wszystko razem wrzucamy do 10 litrowego garnka na rozgrzaną oliwę wraz z pokrojoną cebulą.Gdy lekko się podsmaży w garnku zalewamy troszkę wodą i dusimy, aż boczek wędzony zmięknie.Po podduszeniu zalewamy to zakwasem z butelki i dolewamy wodę aby wypełnić garnek. Wsypujemy barszcz biały z torebki i roztrzepujemy aby nie było grudek. Na wolnym ogniu mieszamy łyżką (po dnie garnka, bo jeśli barszcz zrobi się gęsty może się przypalić), do momentu aż barszcz zacznie się gotować. Wsypujemy startą na tarce marchew oraz pietruszkę.Podczas gotowania wybieramy pianę, która jest wynikiem zakwasu. Dodajemy liścia laurowego, pokrojony drobno czosnek. Wrzucamy kostkę bulionu z borowików.Jeżeli marchew i pietruszka zmiękną barszcz można wyłączyć i podawać z ugotowanym jajkiem oraz posypany zieloną pietruszką.Solimy i pieprzymy do smaku w momencie kiedy barszcz jest podany na talerzu.

Potrzebne przybory:

Deska do krojenia, nóż, tarka, garnek (10 litrowy), trzepaczka.

Jak podawać?

Z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem ew. tostami.

Uwagi:

Czosnek najlepiej dodawać na 5 min. przed końcem gotowania. To niezbędne aby czuć jego aromat, bo to on dodaje wyrazistego smaku naszemu barszczowi. Barszcz biały podawać najlepiej na drugi dzień kiedy "przejdzie", ma wtedy najlepszy smak. można dodać szczypte bazylii.Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje12 porcji
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt20 zł
AutorGóral

Barszcz biały po góralsku: Podobne przepisy

Barszcz biały po góralsku: wypróbuj również

Barszcz biały

... należy także często niedoceniany barszcz biały. Wyjątkowy smak, właściwości rozgrzewające, poczucie sytości, to tylko niektóre spośród cech, jakie możemy przypisać tej smacznej zupie. Jeżeli ... jeszcze nigdy samodzielnie nie przyrządzałaś ...

dawno temu

Barszcz czerwony – z czym to jeść?

... Tradycyjnie podczas Wigilii zupę tę spożywamy z uszkami. Tak jest niezmiennie od lat i większość z nas jest wierna takiemu sposobowi przyrządzenia barszczu. Dla chcących trochę poeksperymentować, można wypróbować kilku innych przepisów na ...

dawno temu

Barszcz czerwony zabielany

... Barszcz czerwony zabielany to świetny pomysł na obiad każdego dnia. Nie martw się tylko, nie ma z nim aż tak dużo pracy. Wystarczy trochę buraczków i kilka innych prostych produktów, by stworzyć pyszną zupę. Pamiętaj, że buraki świetnie wpływają ...

dawno temu

Jak przyrządzić barszcz dla dziecka?

... Rozszerzanie diety niemowlaka opiera się przede wszystkim na wprowadzaniu warzywnych zupek. Są zdrowe, pożywne i smaczne. Choć może wydawać się to dziwne, już 7-miesięczne niemowlę może spróbować pysznego barszczu czerwonego. Jak go przyrządzić? ...

dawno temu

Barszcz ukraiński

... im miana jedzenia, ponieważ nie są one według nich sycące i mogą stanowić ewentualnie dodatek do dania głównego. Do ich skosztowania może jednak przekonać idealna na deszczową pogodę potrawa – barszcz ukraiński, który wspaniale odżywia i ...

dawno temu

Barszcz wigilijny - jedyny w swoim rodzaju

... Barszcz wigilijny to najważniejsza świąteczna potrawa. Nie ma chyba stołu, na którym by się nie pojawił. Niewiele jest także osób, które nie oddałyby za niego wszystkiego, no może prawie wszystkiego. W każdym domu smakuje nieco inaczej, w każdym ...

dawno temu

Uszka do barszczu

... Już za kilka dni przestaniemy nerwowo szukać prezentów dla najbliższych i zasiądziemy przy wigilijnym stole, na którym zgodnie z tradycją nie powinno zabraknąć czerwonego barszczu z uszkami. Niestety ... grzybów, zupę rybną oraz barszcz czerwony ...

dawno temu

Barszcz czerwony czysty

...   Czerwony barszcz z uszkami to sztandarowa zupa na Święta Bożego narodzenie, ale zdarza się także, że bardzo często sięgamy po nią w czystej postaci w czasie obiadów rodzinnych. Jak przy stole ... Czerwony barszcz z uszkami to sztandarowa zupa ...

dawno temu

Kwaśnica po góralsku

... w górach doskonale wie, że folklor można tam spotkać niemalże na każdym kroku. Jedną z turystycznych atrakcji jest kuchnia góralska. Obecne są w niej nie tylko specyficzne produkty, ale także nieco ... jest oscypek. Ten niezwykły ser wytwarzany ...

dawno temu

Jak to robią górale- czyli potrawy z samiuśkich Tatr

... Góralskie specjały sprawiają, że z naszej rodzimej kuchni możemy być dumni. Przysmaki z południowych regionów Polski cieszą się sławą nawet poza granicami naszego kraju. Nie dziwi więc, że by skosztować regionalych specjałów, corocznie zjeżdżają ...

dawno temu

Biały tatuaż

... . Czasami warto jest przed zabiegiem dowiedzieć się, jakie możliwości możemy w jego trakcie wykorzystać. W ostatnim czasie niebywałym powodzeniem cieszy się biały tatuaż, który zdobi ciała wielu znanych osób. Jeżeli chcesz mieć taki malunek, ...

dawno temu

Właściwości białej herbaty

... Biała herbata zdobywa sobie coraz większe rzesze zwolenników. Najbardziej znane w Polsce są nadal herbata zielona i herbata czerwona. Jednak coraz częściej na półkach sklepowych można spotkać herbatę ... białą. Jest to najdroższa z herbat. Jej ...

dawno temu

Białe sukienki

... Tegoroczne lato upłynęło pod znakiem trzech kolorów: bieli i koralu w modzie oraz mięty na paznokciach. Białe ubrania, szczególnie zwiewne sukienki, są niesamowicie kobiecą częścią garderoby, w dodatku ukochaną w tym sezonie przez projektantów. ...

dawno temu

Uszka – niezbędnik świątecznego barszczu

... nam kolędy, które sprawią, że czas spędzony na ich lepieniu będzie należał do przyjemniejszych. Świąteczne uszka podajemy oczywiście z barszczem czerwonym. Mam nadzieję, że świąteczne lenistwo Was ...

dawno temu

Krótka historia białych kozaczków

... Pamiętacie czasy, gdy białe kozaczki święciły tryumfy? Jakież było moje zdziwienie, gdy przechadzając się po jednej z warszawskich galerii handlowych w H&M ujrzałam nic innego jak właśnie białe ... mi tylko przechodzi czy każde białe obuwie ...

dawno temu

Biała kiełbasa w różnych odsłonach

... Biała kiełbasa to jeden z produktów, które zgodnie z tradycją muszą znaleźć się w wielkanocnym menu. Najczęściej jadamy ją z wody, smażoną, z chrzanem lub w żurku. W sklepach dostępna jest w formie ... Dobrej jakości biała kiełbasa robiona jest ...

dawno temu

Kapuśniaczki - doskonały dodatek do barszczu na sylwestra

... Jeśli postanowiłaś ugotować na sylwestra czerwony barszcz, to powinnaś zadbać również o odpowiednie dodatki. Kapuśniaczki to doskonałe rozwiązanie. Goście będą mogli przegryzać bułeczki z kapustą „na sucho” lub popijać je czerwoną zupą. Sama ...

dawno temu

Zielona i biała herbata na zmarszczki

... Czy wiesz że zielona i biała herbata opóźniają proces starzenia się skóry i słabnięcia kolagenu? Pij ją do woli i wybieraj kosmetyki w skład których wchodzi ten rodzaj herbat. ... Czy wiesz że zielona i biała herbataopóźniają proces starzenia ...

dawno temu

Powiązane Tematy