Moussaka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 4 bakłażany,
- 75 dag chudej baraniny lub wołowiny,
- olej do smażenia,
- 2 cebule,
- 4 pomidory,
- szczypta cayenne,
- 4 dag mąki,
- 4 dag masła,
- 1/2 l mleka,
- gałka muszkatołowa,
- puree z ziemniaków (niekoniecznie),
- 1 kg ziemniaków,
- 1 łyżka masła,
- 150g śmietany,
- 4 bakłażany,
- 75 dag chudej baraniny lub wołowiny,
- olej do smażenia,
- 2 cebule,
- 4 pomidory,
- szczypta cayenne.

Sos beszamel:
- 4 dag mąki,
- 4 dag masła,
- 1/2 l mleka,
- gałka muszkatołowa,
- puree z ziemniaków (niekoniecznie).

Puree:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 łyżka masła,
- 150g śmietany.

Jak przyrządzić?

Bakłażany kroimy wzdłuż w plastry grubości 1,5 cm. Zasypujemy solą i zostawiamy na co najmniej 1/2 godziny. Płuczemy z soli, osuszamy starannie papierowym ręcznikiem, smażymy na rozgrzanym oleju i usmażone odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeśli jesteśmy bardzo głodni, przygotowujemy puree z ziemniaków: obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odlewamy i odparowujemy. Rozgniatamy na jednolitą masę, mieszając z masłem i śmietaną. Robimy beszamel: mąkę lekko rumienimy w rondelku. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i rozcieramy na jednolitą masę. Rondelek stawiamy na bardzo małym ogniu i stale mieszając powoli dolewamy mleko. Mieszamy dopóty, dopóki sos nie osiągnie konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy sól i gałkę muszkatołową. Gdyby przypadkiem sos się "zgrudkował", trzeba go przetrzeć przez sito. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso, sparzone, obrane i posiekane pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i cayenne i razem podsmażamy. W naczyniu do zapiekania układamy: warstwę bakłażanów, ewentualnie warstwę puree, warstwę mięsa i wreszcie warstwę beszamelu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 st. C) na 20-30 minut. Podajemy pokrojone w kwadraty.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania80 min.
Trudnośćśredni
Porcje5 porcji
Kalorycznośćdużo
AutorKASIA

Moussaka: Podobne przepisy

Moussaka: wypróbuj również

Musaka - nietypowa zapiekanka prosto z Grecji

... Czym jest musaka? Musaka (inaczej moussaka) jest tradycyjnym daniem, wywodzącym się z Grecji. Przypomina nieco lazanię, lecz tutaj zamiast makaronu jest bakłażan, który stanowi podstawę tego dania ...

dawno temu

Powiązane Tematy