Sk艂adniki:
- 4 duze kotlety cielece,
- sol,
- pieprz,
- 4 plastry sera typu ementaler,
- 4 plastry gotowanej szynki,
- 3 lyzki maki,
- 2 jajka,
- 120g maki,
- 4 lyzki oleju,
- 1 cytryna,
- po 300g groszku i marchwi,
- 2 lyzki masla.
Jak przyrz膮dzi膰?
W kazdym kotelecie naciac kieszonke, mieso osuszyc, natrzec niewielka iloscia soli i pieprzu. Do kieszeni kazdego koteleta wlozyc po 1 plastrze szynki i sera, spiac wykalaczka. Kotelty obtoczyc w mace, rozmaconym jajku i bulce tartej. Rozgrzac olej na patelni. Kotlety smazyc z kazdej strony przez 5-6 minut. Oczyscic warzywa, marchew pokroic w cienkie plasterki, lacznie z groszkiem zblanszowac, odcedzic. Dodac maslo i delikatnie wymieszac.
Jak podawa膰?
Kotelty podawac z warzywami i ziemniakami.
Uwagi:
Jako nadzienia mozna uzyc surowej szynki, dojrzalej goudy lub mozzarelli, kaparow, ziol oraz smazonych grzybow.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | Alienka |