Składniki:
- 5 pomidorów,
- 1 mała cebulka,
- olej z pestek winogron,
- ocet winny,
- musztarda (np. sarepska),
- pieprz, sól,
- odrobina koperku.
Jak przyrządzić?
pomidory pokroić w ósemki i ułożyć na półmisku, posypać drobno pokrojoną cebulką;
SOS:
2 łyżki stołowe oleju z pestek winogron wymieszać z 1 łyżką octu winnego oraz 1 łyżką musztardy, dodać do smaku odrobinę pieprzu i soli;pomidory polać przygotowanym sosem i posypac koperkiem,
odstawić na 1/2 godziny(np. do lodówki).
Potrzebne przybory:
Półmisek, nóż, mała miseczka, łyżka stołowa.
Jak podawać?
Najlepiej podawać sałatkę do potraw grillowanych.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | Magda |